Kutyanevelés fajták szerint

Máltai selyemkutya nevelése, tanítása

Mi az, amit biztosan tudunk a Máltai selyemkutyáról?

„A máltai selyemkutya egy kisméretű kutya, melynek egész testfelületét hosszú, fehér, selymes szőrzet borítja. Természete kellemes és magával ragadó, mozgása fürge és igényli a mozgást. Alacsony termete ellenére rendelkezik azzal az életerővel, ami szükséges ahhoz, hogy megfelelő társunk legyen. A máltai selyemkutya különbözik az összes többi fajtától hosszú selymes szőrzete miatt. A standard nagyon nagy hangsúlyt helyez a „selymes” jelzőre. A szőrzetnek a finoman szőtt selyemre kell hasonlítania. A kutyának, kedvesnek, de életerősnek is kell lennie. Kedvelik a gazda mellett való csendes üldögélést ugyanúgy, mint a hancúrozást és a játékot. A kutya nem mutathat terrierekre jellemző agressziót. A fajta elkötelezett társa gazdájának, de ezzel egyidejűleg nem tarthat az idegenektől sem.”

Forrás: Kutya.hu

Máltai selyemkutya fajtaleírása, részletes bemutatása >>

Máltai selyemkutya nevelése, tanítása

Fontos figyelmeztetés!

Nem automatikusa lesz kedves, életerős kiskutya, de azzá válhat, ha jó gazdájaként felneveled, megtanítod az emberi világ szabályaira! Nem játékszer, de jókat játszhatsz vele, ha nem csak kényezteted, babusgatod, hanem korának megfelelően, ám kutyaként bánsz vele.

máltai selyemkutya

Igénylik az irányítást, a rendszerességet, a világos, tiszta szabályokat, úgy, mint a mozgást a szabadban, friss levegőn, napsütésben, borús időben egyaránt.

Kölyök Máltai selyemkutya nevelése

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell, teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyökkutyát.

Ez az időszak, ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis Máltai selyemkutya fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt.

Csalóka a látszat, hogy az értelmes máltai mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök máltai nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőtök számára a tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen.

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség. Jól jön az akkor is, ha sokszor a kabátunkba elrejtve, ölbe cipeljük őt!

Figyeljük meg Máltaink jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában? Kitartóan követ egy szagnyomot, szinte bedugul a füle, ha elindul egy szag után?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy túlpörög, nyugtalan izgága lesz fáradtan?

Nagyon fontos!

Nagytestű kölyökkutyákkal való szocializáció, találkozás, ismerkedés gyakorlása. Csak kontrollált, irányított módon javasolt! Keresni kell a lehetőséget, mert ez nagyban megkönnyíti számunkra, hogy ne éljük le rettegésben az életünket a csepp kutyával. A kutyák jól kommunikálnak egymással, csak alkalmat kell adni rá, hogy megtanulhassák!

Magabiztosan, egyértelműen kommunikálni tudó kicsi kutyának nincs oka hisztisen megtámadni „egy rémületesen nagy kutyát”.

máltai selyemkutya

Behívhatóság, elhívhatóság, egy viselkedés megszakítása – olyan feladatok, amit nekünk kell a kutyának megtanítani! Nem fajtajelleg, ha rosszul nevelt, elkényeztetett!

Ha kételkednél, hogy ezt az utat kövesd-e, a tudomány segít, a helyes döntés meghozatalában.

„A kiskutya veleszületett temperamentumát azután később jelentősen formálhatja a nevelés és más környezeti hatások, így alakul ki felnőttkorára a személyisége. A személyiségvonásai azután élete végéig stabilak maradnak, csak az öregség vagy jelentősebb trauma módosít rajtuk némiképp, ahogy az embereknél is.”

Forrás, bővebben: EBológia – Melyiket válasszam? A kutya személyiségkutatása

A hangod jelentsen valamit!

Ha szólsz neki, az egy közös játék, kellemes tevékenység ígérete legyen. A kötődés kialakítása számodra most kezdődik, hogy hazavitted. Neked kell őt kormányozni, nevelni, kialakítani azt az életritmust, amihez igazodhat.

Ez nem jelent mást, mint egy napi rutint, amit kezdetben az alomban megszokott biológiai órája diktál. Neked is ez lehet a vezérfonal.

Evés, ivás, alvás, emésztés, ürítés egy meghatározott rend szerint zajlik. Felébred, pisil, megy, néhány kört, szimatol, kakil, vagy enni akar, attól függ, mit diktál a szervezete. Ébredés után az első tíz percben biztos, hogy a kis és nagy dolgát elvégzi. Olyan körülményt kell teremteni, hogy a kívánt helyen, az alvóhelyétől távol, no meg ne is a lakásban végezze el a dolgát!  Ez a szobatisztaságra nevelés! Érdemes jól tanítani, 1-két óránként lehetőséget biztosítani, hogy a majdan kívánt helyen végezze el a dolgát, ami után nagy dicséretet kap. Magasabb frekvencián hangzó szavak: ügyes, okos, jó kellemes érzetet keltenek a kutyában, ezért így dicsérjük.

Kis méretéből fakadóan igen rövid béltraktussal rendelkezik, ezért sokkal gyakoribb levitelre van szüksége, mint a nagyobb testű fajtáknak. Ezért a kutyapelenka használata esetükben jó megoldás lehet, arra az átmeneti időre, míg megerősödik, és nagyobb sétákat tehetünk vele. A hosszú távú cél mégis a teljes szobatisztaság!

Mit taníthatunk a Máltai selyemkutyának?

Bár könnyű ölbe kapni, kényelmes cipelni, ne maradjon el a nyakörv, pórázhoz szoktatás!

Kaphat hámot is, de az legyen egyszerűen feladható, kényelmes viselet számára pont úgy, mint a nyakörv! Jól válaszd meg a póráz hosszát is, ne legyen nagyon rövid, de túl hosszú sem. Flexi pórázt majd csak akkor használj, ha elsajátítottátok az egymás tempójához igazított normál közlekedést!

máltai selyemkutya nevelése, tanítása

Először a nyakörvet tedd rá étkezés előtt, majd a pórázt is, amit akár a földön is húzhat kezdetben. Az éhes kölyök az evéssel lesz elfoglalva, így szinte észrevétlenül hozzászokik a nyakörvhöz, pórázhoz, ami így már a kezdetektől pozitív élménnyel kapcsolódik, össze. Fokozatosan növelve az időt, pár nap alatt természetes lesz számára ezek viselése. A városban szükség van a póráz használatára, biztonságot ad, jól használva nem korlátozza a kutyát.

Ül, fekszik, vársz, gyere ide, menj a helyedre, hopp – ezek vezényszavak, amikhez cselekvések, pozíciók kapcsolhatóak. Megtaníthatjuk a pici kutyának pont úgy, mint nagytestű társaiknak, hogy a „szóra” vonakodás nélkül végrehajtsa amit kérünk tőle. Pozitív megerősítés, klikker képzés, olyan technikák, amivel érdemes megismerkedni.  Szórakoztató, nem fárasztó, hasznos játékként gondolj rá, amivel kialakíthatsz egy szoros kötödést ráadásul kényelmesen. Lehajolni sem kell hozzá, ha a tanulást az asztalon való fésüléshez kötöd, ami bizony rendszeres napi tevékenység kell, hogy legyen.

Máltai selyemkutya szükségletei

A saját pihenőhely biztosítása nagyon fontos, nem attól érzi jól magát a kicsi kutya, ha az egész lakás szabadon az övé lehet! Kell egy kuckó ahová elvonulhat, ahol háborítatlanul pihenhet.

Ahogyan az embernek is szüksége van egy szobára ahová visszavonulhat és zavartalanul pihenhet úgy ezt a kutya is igényli. Régen amikor a kutyák még a természetben élő vadállatok voltak, éjszakáikat a talaj gödreiben és más üregekben, lyukakban töltötték és itt leltek menedékre az egyéb ragadozó állatok elől. A boksz-ok, ketrecek ezeknek a gödröknek a modern változatai.

Próbáljuk meg kutyánk új helyét úgy kialakítani, hogy az a lehető legtávolabb essen főbb „közlekedési útvonalainktól” így tudunk neki nyugalmat biztosítani, amikor szüksége van rá. Olyan nagynak kell lennie, hogy a kutya fel tudjon állni, meg tudjon fordulni, illetve kényelmesen lefeküdni és kinyújtózkodni benne. Aljára puha párnát, takarót tehetünk, ez még komfortosabbá teszi a kis kuckóját. Fokozatosan, következetesen kell hozzászoktatni, hogy saját helyén, egyedül maradva is jól érezze magát! Egy nagy futkározás után a szabadban, teli pocakkal, biztos nem lesz kifogása a „boksz tréning” ellen sem!

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)