Kutyanevelés fajták szerint

Berni pásztor nevelése, tanítása

„Ahogyan kinő a „bohém korszakból”, fokozatosan megkomolyodik. Mindezek ellenére a berni még nevelési érzékkel kevésbé megáldott, vagy kezdő tulajdonosoknak sem szokta feladni a leckét. Ha fiatalon megismertetik az alapvető engedelmességi szabályokkal, felnőttként szinte észrevétlenül sajátít el mindent, ami a normális együttéléshez szükségeltetik.” Olvashatjuk a fajtaismertetőben.

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Berni pásztorkutya (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Kölyök Berni pásztor nevelése, tanítása

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell, teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök berni pásztort.

berni pásztor kölyök

Rá kell hangolódni a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis eb fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt.

Csalóka a látszat, hogy az értelmes berni mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök Berni pásztorkutya nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen.

A hangod jelentsen valamit!

Ha szólsz neki, az egy közös játék, kellemes tevékenység ígérete legyen. A kötődés kialakítása számodra most kezdődik, hogy hazavitted. Neked kell őt kormányozni, nevelni, kialakítani a szabályokat!

A napi rutin, amit az eddig kialakult biológiai órája diktál, legyen a vezérfonal.

Evés, ivás, alvás, emésztés, ürítés egy meghatározott rend szerint zajlik. Felébred, pisil, megy néhány kört, szimatol, kakil vagy enni akar, attól függ, mit diktál a szervezete.

Berni pásztor nevelése, tanítása

Mire neveljük?

Mit taníthatunk?

Ezek vezényszavak, amik cselekvésekhez, pozíciókhoz kapcsolhatóak. Pozitív megerősítés, klikker képzés, olyan technikák, amivel érdemes megismerkedni.  Szórakoztató, nem fárasztó „játékok” ezek.

berni pásztor nevelése, tanítása

Másik fajtával, idegen kutyákkal való kommunikáció biztosítása is a szocializáció része. Kutya etikettet is tanulni kell, hiszen a legtöbb kutya egykeként él! Behívhatóság, elhívhatóság, egy viselkedés megszakítása – olyan feladatok, amit nekünk kell a kutyának megtanítani! Nem fajtajelleg, ha rosszul nevelt, elkényeztetett!

Figyeljük meg Berni pásztorunk jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában? Kitartóan követ egy szagnyomot, szinte bedugul a füle, ha elindul egy szag után?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy túlpörög, nyugtalan izgága lesz fáradtan?

berni pásztor

Praktikus tanácsok a Berni pásztor neveléséhez

Kezdjük egy kritikus területtel, amivel reményeink szerint csak ritkán találkozik a kutyánk: állatorvoshoz kell vinni. Mivel nem csak a Berni pásztorok kerülhetnek ilyen helyzetbe, ezért erről a Kutya – Állatorvos, avagy hogyan készüljünk fel egy állatorvosi látogatásra, vizsgálatra cikkben olvashatsz.

Hol van még szükség asztalra, türelmes állásra, várakozásra?

A kutya napi gondozásakor, a kutyakozmetikusnál vagy akár kiállításra való felkészülésnél!

A hosszú szőrű kutyák fésülése, kozmetikája mind-mind napi szintű feladat, ami lehet pihentető is, ha nem küzdelemként kell megélni a kutyával. Ezt is felépíthetjük úgy, hogy a kutya szeresse, örüljön neki!

Kölyök korban tanítani mindig könnyebb, mert akkor még lazán emelgetjük, tesszük-vesszük a nagytestű kutyát is!

Persze nincs ez másként az idősebb, esetleg felnőtt kutyánál sem. Fokozatosan szoktassuk az új ingerekhez, kis lépésekben, de határozottan, tudatosan haladjunk.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)