Kutyanevelés fajták szerint

Francia bulldog nevelése, tanítása

Mielőtt bármibe belefognánk, lássuk előbb, milyen kutya is a francia bulldog úgy általában.

francia bulldog

Általános megjelenés: Egy tipikus kis formájú molosszer. Nagysága ellenére egy erőteljes, minden tekintetben rövid és zömök kutya, rövidszőrű, tompa orrú pofákkal és álló fülekkel, és természettől rövid farokkal. Élénk, eleven, nagyon izmos állat benyomását kell keltenie, tömör alkattal, és szolid csontozattal.

Viselkedés/Jellem: Társaságot kedvelő, vidám, játékos, sportos, élénk. Különösen barátságos a gazdájával és a gyerekekkel.

A francia bulldog, úgy ahogy ma ismerjük, különböző keresztezések eredménye, melyeket az 1880-as években, Párizs munkásnegyedeiben szenvedélyes tenyésztők folytattak.

Ez egy rövid idézet a Wikipédiáról.

Ennél sokkal szemléletesebben írt a fajtáról Balaskó Norbert – így ismét elolvastam mielőtt a konkrét nevelési tanácsot papírra vetettem volna.

Francia bulldog – A szuszmákoló zsebdömper

„Egy vicc szerint az ifjú jedi tanítvány kérleli Yoda mestert: „Mester, kérlek, mesélj a kezdetekről! Erre a Yoda nagyot sóhajtva válaszol: tudod az egész úgy kezdődött, hogy kirúgtak a bábszínházból… Az igazi vicc az, hogy a nyílván való külső hasonlatosság mellett (leszámítva a zöld színt és a fénykardot) a francia bulldoggal, valami hasonló történt hajdanán. Száműzve a bulldog őshazájának számító Angliából, másutt próbált szerencsét, és számítása – mint ahogyan azt még jelenleg is egyre emelkedő népszerűsége bizonyítja – bejött. Ami nem ment a konzervatív Angliában, működött a hóbortos Franciáknál. Ennek köszönheti létét ez a korántsem kolosszus molosszus, aki mérete mellett tekintélyes fülfesztávolságával demonstrálja: nem mind angol, ami bulldog.”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Francia bulldog (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Kölyök nevelés általános elv, ami pont így igaz a francia bulldogra is

Az első hat – nyolc hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell, teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyökkutyát.

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis kutya fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt. 

Csalóka a látszat, hogy az értelmes kölyök sok mindent megért, ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé, de tegyünk a megoldásért türelmesen!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök francia bulldog nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen. Pici lépésekkel haladunk.

francia bulldog

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél a nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló szabálykövetés.

Figyeljük meg a francia bulldogunk jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy túlpörög, nyugtalan izgága lesz fáradtan?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is! Ne kényeztessük, de szeretettel, követelményeket is támasztva, kutyaként neveljük fel.

Francia bulldog nevelése, tanítása

Vidám, mókás, barátságos, csupa öröm vele az élet

Így képzeljük el, amikor hazavisszük, de ne feledjük, a jelzők egy felnőtt, kész, jól nevelt kutyáról szólnak! Ezzel szemben a kölyök nevelése egyáltalán nem könnyű, kert – lakás kombinációban sem, de lakás – város kombinációban kifejezetten nehéz. Bizony nagyon felborítja az addig megszokott napirendünket. Nem mókás, nem vidám, de sokkal inkább szoros napirendet követel meg.

Nézzük a kezdeti elvárásokat a francia bulldoggal szemben

Legyen szobatiszta, közlekedjen pórázon, legyen meg a szabad futkározás lehetősége, viselkedjen jól úgy emberek között, mint kutyatársaságban, miközben az egészséges kicsi szeretet gombócból, erős, fit, nagy szeretetgombócot faragunk!

Honnan indulunk?

„Gyökereit tekintve nem kifejezetten kertbe való eb, s bár jó néven veszi, ha lehetősége van naponta egy kis hancúrozásra a szabadban, alaphelyzetből mégis vérbeli lakáskutya.”

Ebből következik, hogy sok esetben a lakásban nő fel az alom, így az a természetes közeg a kölyök számára.  Fokozatosan kell szoktatni az utcai ingerekhez. További nehézség eközben, a minden kölyökre leselkedő fertőző betegségek elkerülése.

Még szerencse, hogy kis testű, így az ingerekhez szoktatás megoldható, ölben sétával a kezdetekben. Ám javasolt időben feltérképezni a lehetőségeket, hogy hol lehet biztonságos, tiszta helyen a szabadban való futkározást biztosítani neki! Amíg erre rálelünk, a nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás a lakásban elkezdődhet. Sőt! A hám, a kutyaruha (el)viselését sem árt gyakorolni.

A kutyának nem természetes, nem magától értetődő ezek hordása, így a tanítás, nevelés részét kell képezzék.  Bár sok kutyának ez látszólag nem okoz gondot, ám soknak igen! Lefagyást, nem mozdulást idéz elő, amit makacsságnak, lustaságnak gondolnak sokan. Noszogatásra, sürgetésre sem oldódik meg, az erőszak meg tovább ront a helyzeten.

Ezért a kis francia bulldog gazdájaként is meg kell tanulni a kutya motiválását, helyes jutalmazását, a jó játék technikákat!

A kutya az kutyának születik, így az alap ösztöneire bármelyik fajtánál, pont úgy alapozhatunk, mint a „munkakutya” fajtáknál.

francia bulldog nevelése, tanítása

Motiváció

Helyes motiváció nélkül egy kutyát sem lehet helyesen nevelni és magas eredményeket elérni vele éppígy lehetetlen. Ezért igazán fontos tisztában lennünk vele, hogy mik a motiváció főbb lehetőségei, és miként tudjuk ezeket helyesen felhasználni.

Itt vannak mindjárt az alapvető testi szükségletek; élelem, víz, és nemi ösztön. Egy éhes kutya minden lehetőséget meg fog ragadni, csak hogy táplálékhoz jusson. Ezért a kutya számára az éhség rendkívül erős motiváció (késztetés).

A szociális kötődés éppilyen megdöbbentő erősségű motivációs forrás, mint ahogyan a személyes kötődés ereje is. Ha a motivációt kezdetben jutalomfalatokkal és dicsérettel hoztuk létre, lassan elhagyhatjuk a sűrű jutalomfalatkákat, és helyettük bőséges dicséreteket iktatunk be. A jó kutya esetében nagyon hamar kifejlődik a „will to please” jelensége, azaz a „tetszeni akarás”, a kutya azon motivációs forrása, melynek értelmében keresi a lehetőséget arra, hogy a hőn óhajtott dicséret elérése érdekében bármi, nekünk tetsző dolgot produkáljon”.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

A napi rutin, amit az eddig kialakult biológiai órája diktál, legyen a vezérfonal.

Evés, ivás, alvás, emésztés, ürítés egy meghatározott rend szerint zajlik. Felébred, pisil, megy, néhány kört, szimatol, kakil, vagy enni akar, attól függ, mit diktál a szervezete. Ébredés után az első tíz percben biztos, hogy a kis és nagy dolgát elvégzi. Olyan körülményt kell teremteni, hogy a kívánt helyen, az alvóhelyétől távol, no meg ne is a lakásban végezze el a dolgát!  Ez a szobatisztaságra nevelés!

Érdemes jól tanítani, 1-két óránként lehetőséget biztosítani, hogy a majdan kívánt helyen végezze el a dolgát, ami után nagy dicséretet kap. Magasabb frekvencián hangzó szavak: ügyes, okos, jó kellemes érzetet keltenek a kutyában, ezért így dicsérjük.

Francia bulldog jutalmazása

„A jutalomfalatot mindig igyekezzünk a feladat végrehajtását követően rögtön adni, így megkönnyítjük a kutya számára a két esemény összekapcsolását, és ő is gyorsabban fog tanulni.

Első időben minden helyesen végrehajtott feladatot vagy részfeladatot kövessen jutalmazás, így fenntartjuk a kutya lelkesedését. A jutalomfalattal azonban mindig együtt jár a szóbeli dicséret, és amikor a kutya már elég biztosan tudja a feladatot, egyre ritkábban kell falatot adni, ám a szóbeli dicséret intenzitását emelni szükséges.

Fontos, hogy legyünk rendszertelenek a juti-fali adásában, a kutya ne tudja kiszámítani, hogy minden második sikeres leülés után jár a párizsi-kocka, mert ez elvonja figyelmét a kitűzött feladatról.

A jutalomfalatok adását tehát a feladat ismétlésével ritkíthatjuk, ám egyúttal emeljük a helyettesítő dicséret és játék, fizikai érintés gyakoriságát.”

A büntetésről

A „siker által való tanulás” ellentéte a közhiedelemmel ellentétben nem a „büntetés által való tanulás”! A kölykét gondozó anyakutya példájából kitűnik, hogy a viselkedés elhagyását nem holmi büntetés, hanem az eredmény elmaradása okozza. Ez nagyon fontos.

Játék, szocializáció

Keresni kell olyan kutyaközösséget, ahol a saját korosztályával lehet és elsajátítja a kutyakommunikációt, más fajtájú kutyákkal való ismerkedést, kutya etikettet. A közös játékon keresztül, felkészül a kutya életre is. Egy jó kutyaóvodában ma már van erre lehetőség.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)