Kutyanevelés fajták szerint

Csivava nevelése, tanítása

A Kutyakaland népszerűségi listáján (Google adatok alapján) előkelő helyet foglal el a csivava. 14 évig volt a családunk tagja Rozi, a hosszú szőrű csivava. Tünde lányom kutyája volt. Belekóstoltunk vele, a törpekutyások világába, és picit a tenyésztésébe is. Aztán rájöttünk, hogy pont annyi buktatóval jár, mint a rottweiler tenyésztés, csak más jellegű. Ami biztos, hogy teljes figyelmet és elhivatottságot kíván a fajta iránt. Remek, mokány kiskutyák. A kicsi termet hatalmas öntudatot, tettrekészséget takar, ha kutyaként tartjuk, neveljük.

csivava nevelése, tanítása

Mérete miatt, hajlamos az ember ölebként tekinteni rá, akit pátyolgatni, félteni, óvni kell. Valóban fokozottan figyelni kell, hogy ne sérüljön, mert könnyen a láb alá kerül és egy ajtó is „elütheti”. Pont ezért kell fitt, egészséges, önmagához képest erős kiskutyát nevelni belőle. Mozgás, napfény, séták, szabad futkározások, szocializáció, magabiztosság, jó idegrendszer, egészség – ezek a kulcs szavak.

Tudj meg többet a csivava tulajdonságairól, jelleméről, alkalmazásáról: Csivava

Chihuahua  FCI Standard Nr. 218. FCI beosztása: IX. fajtacsoport: Társasági és kísérőkutyák, Szekció: 6 Csivava Munkavizsga nélkül Származása: Mexikó

„Jelleme: rendkívül élénk, érdeklődő, figyelmes, fürge, temperamentumos és nagyon bátor. Gazdájához nagyon hűséges.”

A jellemző mondat, amit jól az emlékezetünkbe véstünk.

Csivava – Nemcsak kutyának látszik

„Bár nem tartozik az ideggyengeségből fakadó, értelmetlenül hisztérikusan harapóssá váló pöttöm pamacsok sorába, nem nehéz őket elrontani. Sokan elfelejtik ugyanis, hogy a csivava is valódi kutya, aki ugyanúgy nevelésre szorul, mint társai. Méretei miatt az emberek hajlamosabbak elnézőbben bánni vele, így viszont miniatűr hárpiává válhat, akárcsak egy elkényeztetett gyermek. Mindez azért is érthetetlen, mert a csivava kifejezetten könnyen nevelhető és fegyelmezhető, igen szófogadó kis jószág.”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Chihuahua (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Így igaz. Nem is követtünk más utat a kölyök nevelésénél, mint ami addig szokásunk volt. Fokozottan figyelembe vettük a termetét, de a pórázhoz, nyakörvhöz szoktatás, a szobatisztaságra nevelés, a neve megtanítása, pont úgy zajlott, ahogyan a kicsi rottweilereknél.

A kiskutya még esetenként bátortalan az ismeretlennel, de ha szépen fokozatosan megismertetjük a zajokkal, tárgyakkal, helyzetekkel, stb. avval nagyot léphetünk a kiegyensúlyozottság felé. Nem kell elszeparálni a világtól vagy túlzottan óvni, csak lépésről lépésre kell haladni az újdonságokkal, kerülve a nagy ugrásokat, a nagy változásokat. A napi rutin kialakítása nagyon fontos! A kölyökkutya neveléséhez a biológiai ritmusa adja ehhez a keretet.

Mindig azonos időben etessünk! A rendszeresség és következetesség a legfontosabb dolgok a kölyökkutyák, de a felnőtt kutyák életében is. Figyelem! Nagyon keveset eszik egyszerre, ezért a napi adagot érdemes kimérni és kezdetben 5-6 részre elosztva adni neki.

A hangod jelentsen valamit!

Ha szólsz neki, az egy közös játék, kellemes tevékenység ígérete legyen. A kötődés kialakítása számodra most kezdődik, hogy hazavitted. Neked kell őt kormányozni, nevelni, kialakítani a szabályokat!

A napi rutin, amit az eddig kialakult biológiai órája diktál, legyen a vezérfonal.

Evés, ivás, alvás, emésztés, ürítés egy meghatározott rend szerint zajlik. Felébred, pisil, megy, néhány kört, szimatol, kakil, vagy enni akar, attól függ, mit diktál a szervezete. Ébredés után az első tíz percben biztos, hogy a kis és nagy dolgát elvégzi. Olyan körülményt kell teremteni, hogy a kívánt helyen, az alvóhelyétől távol, no meg ne is a lakásban végezze el a dolgát!  Ez a szobatisztaságra nevelés! Érdemes jól tanítani, 1-2 óránként lehetőséget biztosítani, hogy a majdan kívánt helyen végezze el a dolgát, ami után nagy dicséretet kap. Magasabb frekvencián hangzó szavak: ügyes, okos, jó kellemes érzetet keltenek a kutyában, ezért így dicsérjük.

Kis méretéből fakadóan igen rövid béltraktussal rendelkezik, ezért sokkal gyakoribb levitelre van szüksége, mint a nagyobb testű fajtáknak. Ezért a kutyapelenka használata esetükben jó megoldás lehet, arra az átmeneti időre, míg megerősödik és nagyobb sétákat tehetünk vele.

A tenyésztőtől kapott tájékoztató lehet segítségünkre, milyen ütemben haladhatunk a neveléssel!

Csivava nyakörvhöz, pórázhoz szoktatása

csivava - nyakörv, póráz

Legyen könnyű, kényelmes a nyakörv, a póráz kellő hosszúságú. Hámot is viselhet, ahhoz pont úgy szoktatjuk hozzá, mint a nyakörvhöz. Először a nyakörvet tegyük rá étkezés előtt, majd a pórázt is, amit akár a földön is húzhat kezdetben. Az éhes kölyök az evéssel lesz elfoglalva, így szinte észrevétlenül hozzászokik a nyakörvhöz, pórázhoz, ami így már a kezdetektől pozitív élménnyel kapcsolódik össze. Fokozatosan növelve az időt, pár nap alatt természetes lesz számára ezek viselése.

Hogyan lesz a Csivava szobatiszta?

A szobatisztaságra nevelésnél kihasználjuk azt a tényt, hogy a kutya az alvó helyére nem piszkít. Út a szobatisztasághoz, hogy mi emberek megteremtjük a lehetőséget, hogy az ösztön ne oltódjon ki! Biztosak lehetünk benne, hogy alvás és ébredés után 5 percen belül pisil és kakil. Ezért, minden alvás és ébredés után, rögtön vigyük ki a szabadba vagy tegyük a kutyapelenkára. Várjuk meg, majd dicsérjük, amikor elvégzi a dolgát! Figyelem! 1-2 óránként ki kell vinni a 8 hetes, három, 4 hónapos kutyát is.

Mit taníthatunk a Csivavának?

Ül, fekszik, vársz, gyere ide, menj a helyedre, hopp – ezek vezényszavak, amikhez cselekvésekhez, pozíciókhoz kapcsolhatóak. Megtaníthatjuk a pici kutyának, pont úgy, mint nagytestű társaiknak, a „komoly, munkakutyáknak”.  Pozitív megerősítés, klikker képzés , olyan technikák, amivel érdemes megismerkedni.  Szórakoztató, nem fárasztó „játékok” ezek , főleg úgy, hogy még kényelmes is, mert a kicsi csivavát akár egy asztalon is okíthatunk, lehajolni sem kell hozzá!

csivava kölyök

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök csivavát.

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis eb fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt.

Csalóka a látszat, hogy az értelmes csivava mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök csivava nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen.

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség. Jól jön az a csivavánknál is, akkor is, ha sokszor a kabátunkba elrejtve, ölbe cipeljük őt!

Figyeljük meg csivavánk jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában? Kitartóan követ egy szagnyomot, szinte bedugul a füle, ha elindul egy szag után?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy túlpörög, nyugtalan izgága lesz fáradtan?

Fontos!

csivava szocializáció

Nagytestű kölyökkutyákkal való szocializáció, találkozás, ismerkedés gyakorlása, kontrollált, irányított módon javasolt! Keresni kell a lehetőséget, mert ez nagyban megkönnyíti számunkra, hogy ne éljük le rettegésben az életünket a csepp kutyával. Nekünk hatalmas segítség volt, hogy pont akkor neveltünk egy rottweiler kölyköt is és bámulatos volt, ahogy a két kicsi összeszokott a játékban. Rozi kutyánk magabiztosan, egyértelműen kommunikálva közlekedett kutya társaságban ennek hatására és eszébe se volt hisztisen megtámadni „egy rémületesen nagy kutyát.”

Behívhatóság, elhívhatóság, egy viselkedés megszakítása – olyan feladatok, amit nekünk kell a kutyának megtanítani! Nem fajtajelleg, ha rosszul nevelt, elkényeztetett!

Zajos helyen, minden nagy ingert adó eseménynél

A kis csivava hajlamos a reszketésre minden ismeretlen helyen és akkor, ha erős inger éri! Nem fázik, de ideges olyankor. Ne erősítsünk rá erre a viselkedésre, hogy „jaj, szegény, de fél, szegény, jaj, hogy fázik”. Egyszerűen vegyük ölbe kommentár nélkül, adjunk biztonságot neki és időt, hogy feldolgozza az erős ingereket, de tegyük le egy idő után és sétával, játékkal oldjuk fel!

Neveléssel, tanítással erre (is) képes egy Csivava

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)