Kaukázusi juhászkutya nevelése, tanítása

Mielőtt megnéznénk a kaukázusi juhászkutya nevelését, tanítását, ismerd meg jobban a fajtát, hiszen az a kiindulási alap: Kaukázusi juhászkutya

“Korábban a kaukázusi juhászkutyát csordák, nyájak és a lakások őrzésére és biztosítására használták a ragadozók és a vadállatok ellen. A fajta szelekciója során előnyben részesítették az olyan kötelező tulajdonságokat, mint a fizikai erő, magabiztosság, bátorság, jó hallás, jó látás, a tömött és vízálló szőrzet.

Ezek a tulajdonságok, illetve a fajta kitartása lehetővé teszi, hogy a kaukázusi juhászkutyát bármilyen, akár a legcudarabb éghajlati viszonyok között használják.”

Forrás: FCI

Miért mindig az FCI-re hivatkozok, miért ez a kiindulási alap?  Mi, ki az FCI?

Ismerkedésem a Kaukázusi juhászkutyával

1985 után, egyre több és több fajtát „fedeztek fel” a kutyások, keresve a „mást”  a számukra tökéletesebbnek vélt ebet. Így ismerkedtem meg a fajták döntő többségével. Mivel az akkor meglévő rendszerbe akartak beilleszkedni, Oroszországból is FCI elismert fajtát importáltak kezdetben. Mi mással találkozhattam volna én is a kutyaiskolán, mint őrző-védő, terület-őrző kutyákkal. Így kezdtem el ismerkedni a kaukázusi juhásszal is 1980-as évek végén.

Kaukázusi juhászkutya tartása és tenyésztése mellett döntött egyik ismerősünk

Mint minden fajtánál, itt is meg kellett tapasztalni, hogy mi a „legenda” mögött a valós kutya, miben más, miben eltérő a már ismert fajtákhoz képest.

A zord időjárást elbíró, a vadállatokkal szembeszálló, rettenthetetlen, elszánt, harcos kutya képe, itt a nagyvárosban harminc évvel ezelőtt, jó belépőnek bizonyult. Sokan érdeklődtek, sokan kezdték el a fajtát szaporítani. Hamar nagy populáció lett és jobban ki lehetett ismerni a fajtát.

Mi nem a Kaukázusi juhászkutya

Nem szolgálati kutya, nem nagyvárosi, embert kísérő kutya, de nem is sport kutya. Nem kérték tőle sosem azt a fajta együtt működést az emberrel, mint amit a szolgálatra kiválasztott fajtáktól elvártak, de egy igazi területőrző eb feladatát szánták neki.  „Fő feladata a nyáj védelmezése, farkasoktól, medvéktől, sakáloktól, más ragadozóktól és az idegen emberektől. Robusztus megjelenése elriasztja a betolakodókat.”

A kutyaiskolás fegyelmező, IPO vizsgarend szerinti őrző-védő, nem volt erőssége, így hamar más utat kellett választani neki.

Miben más a kaukázusi kutya, mint egy rottweiler, hangzott el sokszor a kérdés?

kaukázusi juhászkutya kölyök

Férjem kicsit viccesen megfogalmazta, egy szemléletes példával írta le. Olyan, mint a magyar kuvasz, igazi területőrző. „Amikor az utcán megtámadják a gazdáját, haza szalad, hogy megnézze, nem lopták-e el a meggyet!”  Ezzel nem a kutya értékeit kicsinyítette, de az emberek elvárásait tette helyre, hogy értsék, miért nem várhatják ugyan azt, mint amit a rottweilertől.

Ma, harminc évvel később, így szól az ismertetés első bekezdése:

Határozott, ma már csak kedvtelésből tartott kutyafajta. Az orosz kutya egyik változata, de lényegében (kinézetétől eltekintve) azzal azonos. Több néven ismert: Medve kutya, orosz pinscher…

Feladata: Fő feladata a nyáj védelmezése, farkasoktól, medvéktől, sakáloktól, más ragadozóktól és az idegen emberektől. Robusztus megjelenése elriasztja a betolakodókat. A felügyeletére bízott területet egy-két fajtatársával együtt elszántan és szívósan őrzi. Fajtársaival szemben dominánsan viselkedik. Magabiztos és jó kutya. A családból mindenkit a falka tagjának tekinti, gazdát, gyereket, háziállatokat egyaránt, és ennek megfelelő vehemenciával védi is azokat. Szívós, erős állat. Kisgyermekes családok számára különösen ajánlott.

Kaukázusi juhászkutya nevelése, tanítása

“Intelligens, értelmes, de a tanításához – makacsságnak tűnő nagyfokú önállósága miatt – idő, türelem és találékonyság szükséges. A következetesség és határozottság nagyon fontos. Megfelelően nevelve viszont kitűnő munkatárs, igazi barát válik belőle. Méretéből és mozgásigényéből eredően csak olyan családba javasolt, ahol kellő területet tudnak a rendelkezésére bocsátani.”

Forrás: Wikipédia

Mindez, csak gondos felnevelkedéssel az alomban, szocializációval, az ember irányításával tud megvalósulni. Ezért az ember irányítása a kezdeti lépések egyengetése nem maradhat el!

kaukázusi juhászkutya

Fektessünk hangsúlyt a szocializációra, ne maradjon el a fiatal kutya pallérozása sem, persze figyelembe véve a fajta sajátosságait, önállóságát.  Kerüljük az erőszakot, de a határozottság, a következetesség nem maradhat el. Egészség, kiegyensúlyozott idegrendszer fontos szem pontok, hogy a kutyánk örömünk, ne bosszúságunk forrása legyen.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 39 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző