Érdekességek, hasznos információk

Kennelköhögés

Okozó: vírus és baktérium.
Lappangási idő: 10-20 nap.
Tünetek: száraz, szaggatott, erős köhögés – hányingeres mozdulatok kíséretében.
Védekezés: elkülönítés, köhögés elleni gyógyszerek.

A kennelköhögés elsősorban nagyobb tenyésztelepeken tömegesen jelentkező légzőszervi betegség; visszavezethető a kedvezőtlen időjárási viszonyokra, valamint a rossz tartási körülményekre. Feltehetően különböző vírusok és baktériumok okozhatják, sőt egyes vizsgálati adatok szerint baktériumok önmagukban is előidézhetnek kennelköhögést. A kór főleg a kölyköket és a növendék állatokat veszélyezteti, de időnként felnőtt állatok is megkaphatják. Általában a kennelben tartott kutyák között terjed, ezért is nevezik kennelköhögésnek.

Kennelköhögés tünetei, kezelése

A beteg állatok rendszerint élénkek, vidámak, jól esznek, vagy éppen száraz, szaggatott vagy mély, erős hangon köhögnek – hányingeres mozdulatok kíséretében. A hányadék néha habos nyállal keveredhet. Ha a beteg kutya légcsövét enyhén megnyomjuk, köhögni fog.

A legtöbb kennelköhögéses kutyának nincs láza. Ha a betegség enyhe lefolyású, kb. 2 héten belül minden beavatkozás nélkül elmúlik. A lázas, beteg kutya antibiotikumos kezelése jótékony hatású, elkerülhetjük vele a másodlagos fertőződést. Köhögés elleni gyógyszereket is adhatunk, de ne felejtsük el, hogy a köhögés védekező reflex, amely a légcsőből és a légutakból eltávolítja a felgyülemlett váladékot, ezért nem szabad teljesen megszüntetni. Különben is az orvosság csak a tüneteket, s nem magát a betegséget szünteti meg.

kutya, betegség, kennelköhögés

A beteg állatot pihentessük, tartsuk viszonylag meleg környezetben, nehogy tüdőgyulladást kapjon. Társaitól különítsük el, így nem tesszük ki azokat a fertőződésnek. Az otthoni kezeléssel csak akkor elégedjünk meg, ha a tünetek teljes mértékben azonosak az itt leírtakkal, és ha a kutya nem lázas. Ha viszont az állatnak magas a hőmérséklete, aktivitása eltér a normálistól, étvágya csökken, szeméből és orrából váladék folyik, vagy nehezen lélegzik, illetve ha elmúlt 3 éves, akkor feltétlenül vizsgáltassuk meg.

Súlyosabb esetekben ugyanis szövődményként tüdőgyulladás alakulhat ki, amely akár tömeges elhulláshoz is vezethet.

Ha felüti a fejét a betegség, a legfontosabb, hogy javítsuk a tartási viszonyokat. Csökkentsük a kennelben a zsúfoltságot, a beteg állatokat vigyük mérsékelten száraz helyre, és ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzenek egészséges társaikkal. Ha lehetséges, a kennelbe kerülő új kutyákat különítsük el 3 hétre, ezalatt fény derül a lappangó betegségekre is.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv