Kutyanevelés fajták szerint

Amerikai staffordshire terrier nevelése, tanítása

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök Staffit. Ekkor még együttműködő, készséges, de ha magára hagyjuk, várjuk, hogy felnőjön, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Kölyök Amstaff nevelése, tanítása

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis Staffordshire fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt. Csalóka a látszat, hogy az értelmes Amstaff mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat.

Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit az Amerikai staffordshire terrier nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen. 

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

Amerikai staffordshire terrier

Figyeljük meg a Staffordshire terrier jellemét

Amerikai staffordshire terrier standard (FCI 286):

Általános megjelenés: Méretéhez képest nagy erő benyomását kelti, jó felépítésű, izmos, de fürge és kecses, környezete iránt fogékony. Zömöknek kell lennie, nem hosszú lábúnak vagy könnyed felépítésűnek. Bátorsága közmondásos.

Nem sok szót fecsérel a fajtaleírás, a jellem, a viselkedés, vérmérséklet leírására, ezért ennél a fajtánál is tovább kell kutakodnunk, ha valóban meg szeretnénk ismerni.

Vissza kell menni az időben 1930-ig, amikor tetten érhető a változtatás igénye. 1936-tól pedig kettévált az addig egységes fajta, Staffordshire terrierre és Pitbull terrierre.

A Staffordshire terrier kiállítási kutyává vált, míg a Pitbull terriert továbbra is harckészsége alapján szelektálták. A névváltoztatás azonban még nem ért véget. Az angoloknak ugyanis volt már egy Staffordshire bullterrierük, amelyet az AKC 1974. október 1-én ismert el, ezért a nemzeti fajta egyértelműbb elnevezésére volt szükség. Így lett az új és végre végleges név az Amerikai staffordshire terrier. A nemzeti klub csak 1988-ban fogadta el ezt az elnevezést, és változott STCA-ról ASTC-re, tehát American Staffordshire Terrier Clubra.

Szóval a kezdetek, nem a mai kutya!  A fajtaalakítás nem csak küllemében, de viselkedésben is megváltoztatja a kutyákat. Ezért az Amstaff nevelésénél is fontos szabály, hogy ismerd meg a kutyát, ne egy elképzelt ideált próbálj „megváltoztatni.”  Ne legyen előítéleted, ne mosd össze a fajtákat, de a kiválasztott kutyát szemléld, akit a tenyésztő segítségével választottál!  

Ha kételkednél, hogy ezt az utat kövesd-e, a tudomány segít, a helyes döntés meghozatalában:

„A kiskutya veleszületett temperamentumát azután később jelentősen formálhatja a nevelés és más környezeti hatások, így alakul ki felnőttkorára a személyisége. A személyiségvonásai azután élete végéig stabilak maradnak, csak az öregség vagy jelentősebb trauma módosít rajtuk némiképp, ahogy az embereknél is.

A kutyáknál persze kicsit másképp definiáljuk a személyiség fogalmát, mint az embereknél, mégpedig azért, mert nem tudhatjuk, hogyan érez és gondolkodik egy állat. Míg egy ember személyiségének leírásakor a viselkedés mellett az érzelmeket és gondolkodásmódot is jellemezzük, a kutyáknál megmaradunk a viselkedés elemzésénél. Olyan viselkedési mintázatokat, együtt járó viselkedési elemeket keresünk, amelyek időben és különböző helyzetekben is állandóak. Egy barátságos kutya szívélyesen fogadja a gyerekek simogatását a parkban, majd otthon is farkcsóválva köszönti a postást, nem csak egyéves korában, hanem tíz év múltán is”.

Bővebben: Ebológia – Melyiket válasszam? A kutya személyiségkutatása

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)