Kutyanevelés fajták szerint

Border collie nevelése, tanítása

Minden kiskutya nevelése egy általános alapelv alapján zajlik. Be kell vezetni az emberi világba, kijelölni a határokat, majd remek felnőtt kutyává kell nevelni őket! Egyéniségük és képességeik alapján.

Border collie kölyök

Kölyök Border collie nevelése, tanítása

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök Bordert.

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis Border collie fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Border collie kölyök

Legfontosabb szempont, amit a kölyök Border collie nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen. 

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

Milyen kutya a Border collie?

Részlet a fajtaleírásból:  FCI Standard N° 297 / 28.10.2009 / „Általános megjelenés

Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak.

Vérmérséklet

Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Soha nem lehet ideges, vagy támadó kedvű.

Ám ez a rövid idézet, nem elég kiindulási alap, hogy megértsük, a fajta sokszínűségét, a „világ legokosabb kutyája„ cím elnyerését! Nagyon izgalmas és érdekes olvasmány a fajta kialakulása, az első standard megszületése, majd nemzetközi szinten való elismertetése.

Az én emlékeimben az agility térhódítása és a Border collie hazai elterjedése szoros egység. Rá is kerestem pontosan mikor került Magyarországra a fajta. Ezt találtam:

„Az Egyesült Államokban 1995. október. 1-én ismerték el teljes jogú, hivatalos fajtaként, s Magyarországra ebben az évben érkezett az első két border collie szuka, majd 1996-ban az első kan.”

2000-res évek elején, amikor nem csak a Tv-ben láttam, de itthon is találkoztam a fajta néhány példányával, hittem is meg nem is azokat a csodás képességeket! Az volt a benyomásom, hogy érzékeny, félénk, kerülő viselkedést mutató kutyák és nehezen képzeltem el róluk szárnyaló sport karriert. Ezzel együtt kíváncsivá tett, jobban elmélyedtem a fajta történetében.  Érdekes írások jelentek meg a Kutyaszövetség újságban, ami nekem magyarázatot adott. Most rákerestem, mert a net segítségével, ez egyszerűvé vált.

Border collie tanítása, nevelése

Kettő idézet, ami elgondolkoztatott.

 „A múltban a juhászkutyák jobban különböztek egymástól, mint napjainkban. Szinte annyi munkakutya-típus volt, ahány juhfajta. A legtöbb brit juhászkutya-változat azonban kihalt, többek között akkor, amikor a juhokat és a marhákat már nem lábon hajtották a piacra, hanem vonattal, majd később kamionokkal szállították. Így már nem volt szükség az erős hajtóösztönnel rendelkező, kemény kutyákra, melyek képesek voltak hatalmas csordákat nagy távolságokra hajtani.

A ma is létező juhász kutya-fajták közül egyedül a Border collie őrizte meg kiváló szellemi képességeit. A Skót juhászkutyáról vagy mondjuk, a Bobtail-ről ma már egyáltalán nem gondolnánk, hogy bármiféle szellemi vagy fizikai munkavégzésre alkalmas lenne, legfeljebb pompás szőrzetüket csodáljuk meg a kiállításon.

A miértre a válasz roppant egyszerű: a Border collie az egyetlen olyan fajta, melyet egészen az 1970-es évek végéig kizárólag munkakészsége alapján szelektáltak, sőt jelenleg is az állomány nagy részét nem küllemre tenyésztik. Ezért ma még (!) a kedvencnek eladott, kiállítási szülőktől származó Border collie-k is kiváló terelőösztönnel és nagyon jó temperamentummal rendelkeznek. Mindez elsősorban egyetlen társaságnak, az 1906-ban alakult International Sheepdog Society-nak köszönhető (Nemzetközi Juhász kutya Társaság, röviden ISDS.)”

Forrás: Fókusz.info – Border Collie

Szemesnek áll a világ

– tartja a mondás, és habár a border collie-t terelési stílusa miatt hívják szemkutyának, szemfülesnek is nyugodtan nevezhetjük, hiszen az egyik legjobb szellemi képességekkel rendelkező kutyafajta. És tényleg övé a világ! Ősrégi munkakutya, az intelligenciatesztek győztese, az agility versenyek sztárja, vérbeli terelőbajnok – a Border collie-ról nehéz nem szuperlatívuszokban beszélni. Nem véletlenül népszerű sportkutya világszerte.

Forrás: Kutya.hu – Szemesnek áll a világ…

Milyen érdekes, hogy a fajtaelismerés, a küllemet is figyelembe vevő tenyésztés, milyen új feladatok elé állítja a tenyésztőket, a plusz szelekciós szempontokkal. Ez ronthat a munkaképességen, de csak átmenetileg, ha sikerül megtartani a helyes egyensúlyt. Ám ketté is szakadhat a fajta, küllem és munkavonalakra.

Visszatekintve, az agility sport, a hozzá kapcsolódó fajták generáltak egy nagy változást. Ezen keresztül ismerhettünk meg itthon, egy másfajta kutyanevelési, kutyakiképzési módot, ami a szolgálati, őrző-védő fajtáknál még két évtizede is, bebetonozódott és kötelezően kijelölt út volt! Majd jött az új és mára teret hódított!

Border collie

Mi is?

Pozitív megerősítés, klikker képzés, újabb érdekes sportok. Nekem egy másik fontos felismerés, hogy IPO-n kívül is van élet, de kölcsönösen tanulhatunk egymástól.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)