Kutyanevelés fajták szerint

Dobermann nevelése, tanítása

A Dobermann korszaknak nagy lökést adtak a filmek, ahol a fajta, mint lekenyerezhetetlen őrző-kutya került bemutatásra. A fajta előretört, hamar népszerű lett. Elhivatott tenyésztőik révén divat fajtává vált. Őrző-védő fajtaként a tenyésztéséhez természetes módon hozzátartozik a kiképzés. Így a kutyaiskolába járás elengedhetetlen, mert szakszerű segítséget az őrző-védő munkához csak ott kaphatunk.

Fajtaadó ország Németország, ezért a német juhászkutyához, rottweilerhez hasonlóan a Champion cím elnyeréséhez munkavizsgára kötelezett fajta, és mint ilyen az IPO sportban jeleskedik.

FCI 2. fajtacsoport | Pinscherek, schnauzerek, molosszerek, svájci hegyi- és pásztorkutyák
Pinscherek és schnauzerek (1.1) Pinscherek

Standardja a 143-as szám alatt regisztrált. (1994.02.14)

Rövid leírás a Dobermannról

„Középmagas, erőteljes, izmos kutya. Elegáns vonalai, büszke tartása, határozott, temperamentumos egyénisége tette eszményképpé. Megjelenése sem túl durva, sem túl finom nem lehet. Alapvetően barátságos és békés, ragaszkodó kutya. Előny, ha a kutya közepes temperamentummal bír. Kívánatos a közepes ingerküszöb.   Környezete felé érdeklődést tanúsítson.”

Az IPO sport kiképzés három ágazata igencsak magas mérce, ahol a fajta kiváló példányai sikerrel, magas szinten teljesítenek.  Már egészen fiatalon, tudatosan építve a kutyát elkezdődik az alapozás, ami folytatódik a vizsgarend szerinti kiképzésben, majd a versenysportban.

Dobermann tanítása

Segítségül egy remek írás, amit figyelembe kell venni a Dobermann nevelése során

„A nevelés, tanítás, tréningezés során szem előtt kell tartanunk azokat a sajátosságokat, melyek a Dobermannra jellemzők. Ez a fajta temperamentumban és mentalitásban sokkal közelebb áll a malinois hoz, azaz rendkívül lendületes, úgymond pörgős, a külső környezeti ingerekre élénken és érzékenyen reagál. Nyilván nem lehet egy egész fajtát egy bizonyos idegtípusba besorolni, de azt mondhatjuk, hogy a jó Dobermann általában a kolerikus típushoz áll legközelebb.

Ebből kiindulva, ahhoz, hogy a kiképzés során, de akár a mindennapi életben is problémamentesen élhessünk együtt Dobermannunkkal, elengedhetetlen a kölyökkori szocializáció. Ezt ennél a fajtánál nagyon komolyan kell venni. Mi már 9 hetes korától kezdve mindenhová magunkkal visszük a kiskutyát, hogy minél többet ismerjen meg az őt körülvevő világból. Arra is ügyelünk, hogy növendék koráig annyi időt töltsünk vele, amennyit csak lehetséges, ezért még éjszaka is egy helységben alszunk velük, ellentétben a felnőttekkel. Ezt nagyon fontosnak tartjuk az erős kötődés kialakításának szempontjából, mert a kutya „abból él”, amit kölyökkorában magára szedett, és ha ezt fiatal korában elmulasztjuk, soha többé nem tudjuk majd bepótolni. Úgy gondoljuk, hogy mindez egy őrző-védő munkakutya fajta esetében rendkívül fontos, és adott esetben a versenyen elért sikereket is döntően befolyásolhatja.”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Munkában a dobermannal – Dohóczki Tamás / von Karpatia Kennel  (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Kölyök Dobermann nevelése

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell, teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök Dobermannt.

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis Dobermann fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt.

Csalóka a látszat, hogy az értelmes kölyök mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

kölyök dobermann

Legfontosabb szempont, amit a kölyök Dobermann nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen.

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

Dobermann nevelése

Figyeljük meg a Dobermannunk jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában? Kitartóan követ egy szagnyomot, szinte bedugul a füle, ha elindul egy szag után?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy túlpörög, nyugtalan izgága lesz fáradtan?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is!

Dobermann nevelése – Fontos, kiemelt terület!

Behívás! Szocializáció!  Temperamentumos – azaz gyors, lendületes, ezért a gazdinak is el kell sajátítani a gyorsan reagálás tudományát. Ne a büntetésre koncentrálj, ha elszalad, hatalmas köröket fut! Nem bosszantani akar, nem makacs, csak így vezeti le a feszültségét. Így jelzi, hogy fejben már fáradt, de fizikai energiája még sok!  Nagytestű, későn érő fajta, mint ahogyan a nagytestű kutyák többsége. Három éves korára lesz kész, felnőtt kutya! Egy évesen még kamasz, másfél évesen kezdődik a fiatal felnőtt kor, majd három évesen lesz kész felnőtt kutya.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)