Kutyatartás

Kutya fürdetés

A rendszeres fürdetés eltávolítja kutyánk szőréről és bőréről a piszkot és a váladékokat, valamint serkenti a bőr kiválasztási folyamatait.

Tisztán tartás és bőrápolás

Miért kell rendszeresen tisztogatnunk a kutyánkat, miközben a farkasnak nincs szüksége fürdetésre?

kutya fürdetés

Azért, mert sok kutyafajta úgy lett kitenyésztve, hogy természetellenesen hosszú, göndör vagy nagyon vékony szőre van, amit a kutya önmaga túl nehezen vagy egyáltalán nem tud tisztán tartani. Emellett a sár, – ami a séta során rá kerül – sajnos gyakran tartalmaz környezeti szennyeződéseket, méreganyagokat, aminek a maradványait jobb, ha mi távolítunk el a kutyánkról, mintha ő nyalogatná és nyelné le. Mivel megváltozott a háziállataink testfelépítése és környezete, ezért szükségszerű segíenünk a bőrük és a bundájuk ápolásában.

A fürdetés egyébként a bolhák eltávolításának is az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja, mert elpusztulnak a szappantól és a víztől (emellett persze az állat helyét is fertőtleníteni kell).

Fürdetés rendszeressége

Vigyázzunk, mert a túl gyakori fürdetés kiszáríthatja a bőrt. Hacsak egy felnőtt kutya nem szokatlanul piszkos, az egy-kéthavi alkalom bőven elég. Csúnya bolhásság, bőrproblémák vagy váladékozás esetén kell csupán hetente sort keríteni ilyen tisztálkodásra, ebben az esetben viszont érdemes kímélő sampont használni, amely nem fosztja meg a szőrt a természetes olajoktól.

Fürdetés menete

Ahogyan a nyakörvhöz, pórázhoz, különböző felszerelésekhez, eszközökhöz is, úgy a fürdetéshez is fontos hozzászoktatni ebünket. Ha nagyon félős, nehezen oldódó kutyánk van, akkor érdemes először magához a kádhoz/zuhanyzóhoz/dézsához/lavórhoz is hozzászoktatni (ideális esetben még 2-4 hónapos kölyökkorban, még a tényleges fürdetés előtt napokkal, hetekkel – a szocializáció részeként), majd lassan, nyugodtan, gyengéden végezni a fürdetést.

  • nedvesítsük be a bundát
  • samponozzuk be a kutya egész testét, és mossuk át finoman, pl. flakonból öntött langyos vízzel
  • samponozzuk be még egyszer, jól bedolgozva a habot a bőrig
  • hagyjuk rajta néhány percig
  • mossuk át alaposan a bundát

Jót tesz, ha átmosás után ecetes vízzel is leöblítjük (1/2 liter vízbe 1 evőkanál fehér ecet), ez eltünteti a sampon maradványait, valamint segít megelőzni a korpásodást. Az ecetes oldatot dörzsöljük is be, majd sima vízzel távolítsuk el.

Természetes ápolás

A természetes samponszappan amellett, hogy gyorsan felhabzik és alaposan tisztít, még a kutyánkat is (és a bolygót is) megkíméli a műanyag mérgező hatásaitól, valamint a folyékony samponokban lévő tartósítószerektől.

kutya fürdetés - megtörlés

Száraz sampon

Amennyiben nem jöhet szóba a vizes fürdő, száraz sampont is használhatunk. Természetes és hatékony megoldás, ha egy sütőpapíron eloszlatunk 1/2-1 csésze korpát, zablisztet vagy kukoricalisztet és 93 C-on 5 percig melegítjük a sütőben. Ezután egy törölközővel bedörzsöljük a bundába egészen addig, amíg el nem fogy a melegen (de nem túl forrón) tartott gabona. Érdemes különös figyelmet fordítani a zsíros, piszkos területekre. Ezután a szőrzet alapos átkeféléssel eltávolíthatjuk a „sampont” (a kosszal együtt).

Citromos bőrtonik

Általános bőrtonizálóként, parazitarisztóként és rühesség ellen is hatékony lehet. Fél liter majdnem forrásban lévő vízbe tegyünk 1 vékonyan felkarikázott citromot és áztassuk egy éjszakán át. Másnap dörzsöljük be az oldatot szivaccsal a kutyánk bőrébe, majd hagyjuk megszáradni. (Komolyabb bolhásság vagy bőrprobléma kezelésére használjuk naponta.)

Fésülés

Bár nem közvetlenül a fürdetéshez kapcsolódik, de a természetes ápoláshoz hozzátartozik a fésülés is. A hosszú szőrű fajták számára fontos a napi fésülés, míg rövid szőrű társainkat elég ritkábban kefélni. A gyakori fésülés serkenti a szőr és a bőr egészségét, segíti a faggyúmirigyek természetes váladékait kiürülni a bőrre, és riasztólag hat a bolhákra is. Emellett hozzájárul a szőrcsomók kialakulásának megelőzéséhez és eltávolítja a bogáncsokat, egyéb növényi maradványokat.