Kutya betegségek

Kutya sérv

Sérvről akkor beszélünk, amikor a hasi szervek eredeti helyüket elhagyva, a hasüregből kitüremkednek. Ez a folyamat történhet a hasfal természetes nyílásain vagy olyan „sérvkapun” keresztül, amely a hasfal hiányos záródásából ered. Az is előfordulhat, hogy a hasűri szervek szerzett hasfali szakadáson át lépnek ki a hasüregből. A sérvkapu az a hasfelnyílás, amelyen a sérv kinyomul, ilyenkor a belek, esetleg más belső zsigeri szervek maguk előtt tolják a hashártyát. A sérvtömlő kialakulásában tehát nemcsak a hasizom és a bőr, de a hashártya is részt vesz. A leggyakrabban előforduló hasfali sérvek egyébként: a köldök-, a hasfal-, a lágyék-, a comb- és a gátsérv (a rekeszsérv már jóval ritkább!).

Álköldöksérv

Az álköldöksérv, amely tulajdonképpen rendellenesség, meglehetősen gyakori a kutyák között. Amikor a kölyök köldökének bőre már begyógyult, rendszerint marad egy nyílás a has mélyebben fekvő izmos rétegében, amin keresztül a hasűri szervek hashártyaborítás nélkül jutnak a köldökzsinórba. Ha felemeljük a kiskutyát, akkor a hasfalán egy kis kidudorodást láthatunk, amit az okoz, hogy a bél egy darabkája a nyílásba betüremkedik. Az ilyenfajta sérv meglehetősen gyakran előfordulhat, sőt öröklődhet is. Amennyiben a nyílás kicsi, a kidudorodás pedig nem nagyobb egy borsószemnél, akkor ez a jelenség idővel magától eltűnik, de műtéti úton is minden további nélkül megszüntethető.

Köldöksérv

A valódi köldöksérv ugyancsak gyakori kölyköknél. Itt lényegében arról van szó, hogy a köldökgyűrű közelében található hasfal nem záródik tökéletesen. A köldöksérv legtöbbször már a születés pillanatában jelentkezik, illetve az első néhány hét után fejlődik ki. A sérvkapu általában 1-4 cm nagyságú, ovális vagy szabálytalan alakú. Tartalma könnyen visszahelyezhető a hasüregbe, és rendszerint nem fájdalmas, tehát az állat életében különösebb problémát nem okoz. Kizáródása ritka, és inkább csak szépséghibának nevezhető.

A köldöksérv néha úgy alakul ki, hogy a szuka addig nyalogatja szorgalmasan a kiskutya köldökcsontját, amíg ott sérv nem jelentkezik. Ha a sérvnyílás kicsi, és a kidudorodás nem nagyobb egy borsószemnél, akkor a rés néhány hónap alatt ismét összezáródik. Amennyiben viszont a nyílás nagyobb – jó néhány centiméteres -, a köldöksérv pedig dió nagyságú, akkor a sérvkaput csak sebészeti beavatkozással lehet elzárni. Előfordul, hogy ragtapaszt helyeznek a sérvre, de ez a gyógyulást nem segíti elő, tehát teljesen felesleges ilyesmivel fáradozni. A köldöksérvek különböző kémiai maró vegyszerekkel való ecsetelése is hiábavaló, ráadásul veszélyes lehet, elhalást idézhet elő, az elhalt rész leválhat a bőrről és a sérv ismét kiújulhat.

A köldöksérv örökölhető is!

Hasfali sérv

Hasfali sérvről akkor beszélünk, amikor valamelyik zsigeri szerv a hasfal folytonossági hiánya miatt a bőr vagy a hasfalizmok alá nyomul. Elég ritka: elsősorban külső traumától (rúgás, ütés stb.) keletkezik. Kizárólag műtéttel orvosolható.

Lágyéksérv

A lágyéksérv akkor alakul ki, amikor a bél vagy a húgyhólyag a belső lágyékgyűrűn át a lágyékcsatornába kerül. Súlyosabb az úgynevezett hereboréksérv, amely a kan kutyák betegsége. Ez lehet veleszületett vagy szerzett rendellenesség. Rendszerint féloldali formában fordul elő, és a legtöbbször a bal oldalon jelentkezik. Miután könnyen kizáródhat, ajánlatos minél előbb megoperáltatni az ebet.

Combsérv

A combsérv a combok belső oldalán található, és úgy alakul ki, hogy a bél vagy a hashártyakettőzet (cseplesz) – amennyiben szukáról van szó, esetleg valamelyik méhszarv – a combcsatorna medencenyílásán át a hashártyát maga előtt tolva, a hasüregből a combcsatornába kerül. Meglehetősen ritkán fordul elő.

Gátsérv

A gátsérv főképp a kanok betegsége. Ilyenkor a sérvtartalom – a vastagbélrészek vagy a húgyhólyag – szabad szemmel is látható, főleg, ha a kutya áll, miután a végbél alatti és melletti tájék erőteljesen kidudorodik.

Rekeszsérv

A nagy ritkán előforduló rekeszsérv csak súlyosan sérült ebekben alakulhat ki, de amennyiben erről van szó, következmény egyenesen katasztrofális: a hasüregi szervek az átszakadt rekeszizmon keresztül rövid időn belül fulladásos halált okoznak. A rekeszsérv általában súlyosabb gázolás következménye. Amennyiben tehát a kutya a kerekek alá kerül, és azt vesszük észre, hogy feltűnően nehezen lélegzik, azonnal vigyük kórházba, ahol gyors műtéttel megmenthetik az életét.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv