Kutya betegségek

Kutya hasmenés

Kutya hasmenés okai

Helytelen étrend, romlott étel, bélférgesség, fertőző betegségek.

Kutya hasmenés tünetei

Étvágytalanság, levertség, fokozott szomjúság, esetleg magas láz.

Kölyökkutya hasmenés, felnőtt kutya hasmenés

Kölyök és kifejlett kutyáknál egyaránt előfordul, hogy bélhurutot kapnak. Ennek egyik látható tünete a hasmenés: a rendellenesen híg széklet és/vagy a gyakori ürítés. Többnyire hányással párosul, de anélkül is jelentkezhet. Számtalan oka közül leggyakoribb a helytelen étrend (túl zsíros vagy fűszerezett elkunyerált falatok, romlott étel, tejtartalmú eledel), de bélférgek is előidézhetik. Különböző fertőző betegségek kísérő tünete is lehet, sőt idegrendszeri bántalom nyomán is kialakulhat. Okozhatja még valamilyen izgalom vagy stressz, de az ilyenfajta hasmenés hamar elmúlik, és nem szorul különösebb kezelésre.

A hasmenés fokozott vízveszteséggel jár, emiatt az állat egész nap szomjas. Sokat fekszik, bágyadt, esetleg lázas.

Kutya hasmenés ellen, hasmenéses kutya etetése

A betegség otthoni gyógyítása abban áll, hogy egy teljes napon át koplaltatjuk a kutyát, majd kizárólag könnyen emészthető étellel kínáljuk (például főtt hússal, kevés rizzsel stb.). Ezt a diétát körülbelül 3-5 napig folytassuk. Gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet, de először próbáljuk meg kideríteni a hasmenés okát, és azt szüntessük meg.

Ha a hasmenés két napnál tovább tart és nem tapasztalunk javulást, továbbá ha a betegséget véres széklet, hányás, láz, mozdulatlanság, étvágytalanság kíséri, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz!

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv