Kutya betegségek

Szőrtüszőatkásság

Okozó: szőrtüszőatka (Demodex canis).
Tünetek: egyre szaporodó kerek, szőrhiányos foltok.
Védekezés: gyógyszeres kezelés.

Demodikózisnak is nevezik. Elsősorban a rövid szőrű, fiatal kutyák betegsége. Okozója parányi (0,2-0,3 mm nagyságú), négy pár lábú atka, amely a kutyák szőrtüszőjében, ritkábban faggyúmirigyeiben élősködik. Jelenléte a bőr pikkelyesedésével, súlyosabb esetekben gennyes szőrtüszőgyulladással jár. A kölykök rendszerint már szopós korukban fertőződhetnek anyjuktól. Az atka egyébként az egészséges állat szőrtüszőjében is megtalálható. Ez a magyarázata annak, hogy a fertőződés kialakulásához nincs szükség idegen ebbel való érintkezésre.

Amennyiben a kutya egészséges, jó a kondíciója, a szőrtüszőben élő atka nem okoz betegséget. Ha viszont a gazdaállat ellenálló képessége valamilyen okból (bélférgesség, szopornyica, helytelen táplálás és gondozás) csökken, az atkák elszaporodnak, és elkezdik romboló tevékenységüket.

Kezdetben a test legkülönbözőbb helyein, de főleg a fejen a szőr kihullik, s a helyén kerek, szőrhiányos foltok keletkeznek. Ezek nagysága és száma ugrásszerűen gyarapodik, sőt a testfelület nagy része „kopasszá” válhat. Ez az állapot rendszerint egy-két hónap alatt átmehet gennyes formába, miközben a bőr megvastagodhat és vaskos ráncokat alkothat. Enyhébb esetekben a kutya szőre rendszerint 1-3 hónap alatt újra kinő.

A súlyosabb, úgynevezett gennyesedő formát bármely korú kutya megkaphatja. A szőrhullás ilyenkor nagy területekre terjed ki, a bőr másodlagosan baktériumokkal fertőződik.

A betegség előidézője a gyakori fürösztés. Kezelése rendkívül hosszadalmas, és nagy türelmet igényel.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv