Könyvajánló: kutyás könyvekSaját élmény

Kutya etetése táppal és „házi koszttal” – #sajátélmény

Nemrég olvastam a Kutyák és macskák természetes egészsége című könyvet, melyben Richard H. Pitcairn állatorvos, a holisztikus állatgyógyászat éllovasa megosztja több évtizedes praktizálása során szerzett tapasztalatait.

„A Kutyák és macskák természetes egészsége című kézikönyvük világszerte nyújt biztos támpontot a gazdiknak, akik fontosnak tartják négylábú kedvenceik biztonságát és jólétét. A vadonatúj, átdolgozott kiadásban az alapvető állattartási ismeretek mellett megtalálhatók az élelmiszerek összetételét vizsgáló, áttörést jelentő kutatások eredményei is. A magas tápértékű, húsos és alternatívát jelentő hús nélküli receptek segítségével mi magunk is egészséges étrendet állíthatunk össze négylábú barátainknak.”

TKutyák és macskák természetes egészségeöbb gazditól is – akik ezen javaslatok szerint etetik a kutyájukat – elégedett visszajelzéseket hallottam, úgyhogy nagyon lelkes lettem már a könyv olvasása közben is. Alig vártam, hogy kipróbálhassam a javasolt étrendet és recepteket, azonban nem akartam csak a „házi kosztra” hagyatkozni (illetve tudom magamról, hogy nem fogok tudni készülni minden napra saját készítésű étellel). Ezért azt találtam ki, hogy fele-fele arányban adom a tápot és a teljes értékű házi kosztot.

Amikor pedig úgy alakul, hogy nincs saját készítésű étel, akkor a táphoz mindig nyúlhatok.
Míg a nyers etetés és a tápos etetés – tudtommal – nem fér meg együtt, addig a „házi koszt” és a táp vegyítése nem okoz gondot a kutyák emésztésében.

Mivel éppen most (2 héttel ezelőtt) érkezett hozzánk egy kölyökkutya (részben miatta is olvastam el a könyvet), ezért szuper lehetőségnek érzem, hogy már az első pillanattól kezdve tápra is és „házi kosztra” is szoktassam őt. Azonban nagyon fontosnak tartom, hogy ezt a lehető legkíméletesebb módon tegyem. 8 hetesen érkezett hozzánk, korábban az anyatejen kívül, egyfajta Baby száraz tápot és egy pépes eledelt evett, úgyhogy az első héten ugyanazokat kapta nálunk is, kiegészítve 1-1 falat zöldséggel, gyümölccsel (megfigyelve, hogy mit eszik meg és mit nem, illetve okoz-e bármi gondot a pocakjának). Eddig mindent jóízűen megevett, még a salátámból is örömmel falatozott. 🙂

Ezeket próbáltam (mindegyikből tényleg csak 1-1 falatot, illetve amit többedszerre adtam, abból legfeljebb 2 evőkanálnyit pl. édesburgonya és csicseriborsó KONG-ba kenve)

 • almát
 • körtét
 • banánt
 • meggyet
 • répát – nyersen is, főzve is, párolva is
 • fehér répát (főzve)
 • édesburgonyát (párolva)
 • karalábét (zöldséglevesből)
 • sajtot – bár ez kicsit sem meglepő
 • csicseriborsót (szétfőzve, összetörve/turmixolva!)
 • fehér babot (szétfőzve, összetörve/turmixolva!)
 • vöröslencsét (szétfőzve, turmixolva!)
 • kígyóuborkát (nyersen)
 • leveles salátát
 • „mindenmentes” teljes kiőrlésű kenyeret

Fontos! Hüvelyest lehet adni a kutyáknak, de szigorúan csak szétfőzve és leturmixolva! (Illetve javasolt falatonként fokozatosan hozzászoktatni, hogy ne okozzon puffadást.)

Eddig minden a legnagyobb rendben volt, úgyhogy a következő hét során fokozatosan elkezdem növelni a mennyiségeket.

Táp

A táp választása során az alábbi szempontok voltak fontosak számomra:

 • kíméletes eljárással készüljön (párolás vagy hidegen sajtolás vagy fagyasztva szárítás)
 • mentes legyen mindenféle adalékanyagtól, színezéktől, tartósítószertől, cukortól stb.
 • ne legyen túl nagy a fehérje tartalma (28% alatt)
 • emberi fogyasztásra is alkalmas húsból készüljön
 • minden összetevő GMO mentes legyen
 • alkalmas legyen otthoni tréning, gyakorlás során a jutalmazásra

A Platinum mindegyik feltételnek megfelel, ráadásul már két kutyámnál is bevált, úgyhogy Platinum Puppy-val készültem, amire 1 hét után át is álltunk.

Platinum Puppy - kölyökkutyatáp

Általában reggel szoktunk tanulni (alapfeladatokat), ilyenkor az egész Platinum reggeli lecsúszik a tanulás, gyakorlás során.

Délelőtt és délután – most, hogy ilyen nyári nagy melegek vannak – valamilyen szoktatási feladatot szoktam az étkezéshez kötni (pl. boxhoz, porszívóhoz, fésüléshez, fürdetéshez szoktatás) vagy pl. egyedül hagyom vagy a lakásban, vagy a kertben, amíg eszik. Ilyenkor valamilyen kencét vagy rágcsát adok neki, amivel hosszabban elvan (banánpép, alma szelet, nyers répa, párolt édesburgonya/párolt répa összenyomva, hüvelyes krém). Mivel egyelőre ezekből csak keveset kap, ezért még kiegészítem táppal ezt a 2 étkezést is.

Este pedig vagy tanulunk még valamit (pl. alap trükköket), vagy Kong-ba / Bumpies játékba teszem az ételt, így az evést is lassítom + „megdolgoztatom” az ételért. A Kong-os / Bumpies-os etetést azért is szeretem, mert rengeteg szimatolással jár együtt, ami egyben fárasztja is a kiskutyát.

A hosszútávú tervem az (kb. fél éves kortól), hogy reggel kapja majd a fincsi teljes értékű házi kosztot, vacsorára pedig Platinum felnőtt tápot. De ez még odébb van, hiszen még csak 10 hetes. 🙂

Hosszabb idő elteltével hozom majd a tapasztalatokat… 🙂

FONTOS! Semmiképpen nem ajánlom, az itt olvasottakat útmutatásnak venni! Ez nem egy étkezési javaslat, sokkal inkább egy teszt. Ha szeretnéd teljes értékű házi koszttal etetni a kutyád, akkor szerezd meg Richard H. Pitcairn: Kutyák és macskák természetes egészsége c. könyvét vagy kérd állatorvos, kutya dietetikus segítségét!