Könyvajánló: kutyás könyvek

Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát! – a tanítás és tréning újfajta művészete | Könyvajánló

„Ez a könyv arról szól, hogyan tanítsunk meg embereket vagy állatokat, fiatalokat vagy öregeket, magunkat vagy másokat – vagyis bárkit – arra, hogy azt tegyék, amit megtehetnek, és amit meg kellene tenniük.” – olvashatjuk a szerző előszavában.

Ne lődd le a kutyát!

Karen Pryor író, viselkedésbiológus, az ő nevéhez kötődik a klikkerképzés kifejlesztése. Dolgozott neves zoológussal (Konrad Lorenz), viselkedéspszichológusssal (B. F. Skinner), képzett szárazföldi és tengeri emlősöket, állatokat és embereket – vagyis egészen különböző habitusú és kommunikációjú élőlényeket. Munkája során arra jutott, hogy ha azt szeretnénk, hogy valaki vagy valami azt a viselkedést, amit és ahogy mi elvárunk, rendszeresen produkálja, úgy lehet a legegyszerűbb és leghatékonyabb módon elérni, ha valamilyen pozitív módon megerősítjük, amikor éppen azt és úgy csinálja.

Tehát a klikkertréning alapja, hogy a tanítás során nem büntetünk – azaz a módszer lényege nem pusztán az, hogy a képzés során a klikkert – ezt a nyomás hatására kattanó hangot adó eszközt használjuk. Ebben a könyvben megmutatja, hogy milyen módszerek állnak rendelkezésünkre, és ezek milyen hatásokat képesek kifejteni, a hétköznapi életből vett problémákkal szemléltetve, legyen az a kutyáddal vagy ismerőseiddel, gyermekeddel – sőt, akár saját magaddal! – kapcsolatos. Így ad hasznos tippeket arra, hogyan oldjuk meg a konfliktusokat frappánsan és egyszerűen. Ízelítőül az egyik legfontosabb téma:

Hogyan szabaduljunk meg egy nem kívánt viselkedéstől?

  1. „lődd le az állatot!” – azaz szabaduljunk meg a problémától
  2. büntetés – a viselkedésre valamilyen, a másik fél által kellemetlennek tartott módon reagálunk
  3. negatív megerősítés – elhagyunk valamilyen kellemetlen ingert, amikor egy kívánt viselkedés előfordul (=”nem kapsz két pofont, ha…”)
  4. kialvás előidézése, azaz hagyjuk, hogy a viselkedés magától múljon el
  5. összeférhetetlen viselkedés tanítása
  6. kössük a viselkedést jelhez – majd ne adjuk ki soha többé
  7. „a viselkedés hiányának formálása” – erősítsünk meg mindent, ami nem kellemetlen viselkedés
  8. változtassuk meg a motivációt

A könyv minden módszert részletesen megmagyaráz, kifejti a várható hatásokat, és konkrét példákkal illusztrálja a megvalósításukat. De ezen kívül még számos más hasznos ötletet ad a kreatív, és mindkét fél számára érdekes tanításra, melynek során a szerző saját élményeit is elmeséli: hogyan tapasztalta meg, mi működik jól delfinekkel, macskákkal, elefántokkal vagy a saját gyermekeivel.

Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akiket mélyebben érdekelnek a tanítási technikák, szeretnének a bármilyen háziállatukkal egy mélyebb, összehangoltabb kapcsolatot teremteni, vagy akár csak jobban megismerni, hogyan is működnek valójában. Talán ha ez sikerül, akkor még az is előfordulhat, hogy mi magunkat is jobban megértjük, és ezáltal könnyebben kezeljük a saját problémáinkat is.

SZZS