Kutya betegségek

Kutya szúnyogcsípés

A szúnyogok hada az esti órákban indul vérszívó körútra. A kennelben tartott kutyákat nagy rajokban támadják meg. Szúrásuk nyomán a bőr megduzzad, gyakran hólyagok, kelések képződnek. Csípés közben toxikus anyagot juttatnak a szúrási csatornába, ez csak fokozza a szúrás „mechanikai kellemetlenségét”.

kutya szúnyogcsípés

Az igazi szúnyogok valamennyi faja a vízben tenyészik, és csak a nőstények a vérszívók. A hímek növények édes nedveit fogyasztják. A szúnyogok ellen sokféle védekezési módszert kidolgoztak már: a legfontosabb ezek közül a tenyészhelyek megszüntetése vízrendezéssel (lecsapolás, feltöltés), a vegyszeres kezelés, a szúnyogirtás a külső növényzet és a belső falfelületek kezelésével, továbbá a szúnyogháló és a különböző riasztószerek alkalmazása.

A kontakt mérgek felfedezése után egy darabig úgy tűnt, hogy a legyekkel és a szúnyogokkal kapcsolatos kellemetlenségektől megszabadulhatunk. Sajnos csakhamar kialakultak a kontakt mérgekkel szemben rezisztens törzsek, amelyek fittyet hánytak a DDT-re és a HCH-ra. A legyek és a szúnyogok ellen viszonylag jó eredményt érthetünk el a 2-3%-os ditrifonos oldattal történő permetezéssel, de a legfontosabb rendszabály itt a kennelek és a kutyák állandó tisztán tartása.

Kutya szúnyogcsípés tünetei tehát:

A bőr megduzzad, gyakran hólyagok, kelések képződnek.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv