Kutya betegségek

Kutya kötőhártya gyulladás, szemgyulladás

A kutyák leggyakoribb szembetegsége, mert a kötőhártya rendkívül sok izgató tényezőnek van kitéve.

Kutya kötőhártya gyulladás tünetei

Első jele az a fokozott, ragadós, sárgás váladék, amely a szem belső sarkában gyűlik össze. A gyulladásnak számos fokozata lehet. Az enyhébb esetek – amikor a kötőhártya kissé kivörösödik, s kevés a váladék – gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlhatnak. Ha súlyosabb a baj – például a szemhéjak begyulladnak -, orvosi beavatkozásra van szükség, hogy a szem komolyabb, maradandó károsodását elkerüljük.

Kutya szemgyulladás okai, szemgyulladás kezelése házilag

A kezelés során az első lépés a kutya szemének megvizsgálása és az ok megkeresése, majd megszüntetése. Ha például az állatot előzőleg gépkocsiban utaztattuk, mégpedig úgy, hogy kihajlott az ablakon, akkor az ok nyilvánvaló: szél, por vagy virágpor. A kutya egyébként éppúgy lehet allergiás, mint az ember. Allergiás vagy enyhe lefolyású esetekben az embergyógyászatban használatos szemcseppekkel kezelhetjük az állat szemét. Antibiotikumok használatára csak az állatorvos adhat megfelelő tanácsot!

kutya szemgyulladás, kötőhártya gyulladás

Az erős könnyezés vagy kötőhártya-gyulladás olykor idegen test jelenlétét jelzi a szemben. Ha ilyen tünetekkel találkozunk, vizsgáljuk meg alaposan a kutya szemét. Ha csak az egyik szeme könnyezik vagy gyulladt, és gyakran pislog, mancsával a szeme felé kap, vagy a fájdalom más jeleit mutatja, szinte biztos, hogy szemhéja alatt idegen test „lapul”. Ilyenkor mindenekelőtt vigyük az állatot erős fényre. Helyezzük egyik kezünk hüvelykujját a felső szemhéja szélére, a másikat az alsó szemhéja széle fölé, s húzzuk a felső szemhéjat gyengéden felfelé, az alsót pedig lefelé. Ezzel elhúzzuk a szemhéjakat a szemgolyóról, és alaposabban szemügyre vehetjük a kötőhártyát, valamint a szaruhártyát. Nézzük meg a harmadik szemhéj szélét is, nem áll-e ki mögüle valami.

Az is jó módszer, ha megnedvesített tampondarabbal gyengéden végigtöröljük a szemhéjak belső felületét, sőt ugyanezt tehetjük a harmadik szemhéj alatt is. Ha szerencsénk van, az idegen test rátapad a tampondarabkára, és így eltávolíthatjuk az állat szeméből. Ha viszont valamilyen nagyobb idegen testet – például toklászt – veszünk észre kedvencünk szemében, akkor azt két ujjal vagy csipesszel távolíthatjuk el. A csipesz használata persze nyugodt kutyát és ügyes gazdát feltételez.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv