Kutya betegségek

Kutya epilepszia

Népiesen nyavalyatörésnek hívják. Idegrendszeri bántalom, amely eszméletvesztéssel és merev-, illetve rángógörcsös rohamokkal jár.

Kutya epilepszia tünetei

Enyhébb esetben a normális egyensúly hirtelen megbomlik, a kutya megtántorodik, támolyogni kezd, lerogy, majd oldalt dől. Néhány másodperc múlva felkel, mozgása lassú, bizonytalan, bágyadt. Szeme ijedt, zavart. Súlyosabb esetben a roham szinte villámcsapásként éri a kutyát: az oldalára vágódik, egész teste megmerevedik, végtagjai mereven rángatóznak, pupillái tágra nyílnak, szemét ijesztően forgatja, feje és nyaka teljesen hátrafeszül, a rágóizmok görcsös rángása miatt szája habzik, nyelvét véresre haraphatja. A roham alatt fülsértő, sikító hangot hallathat, ami rendszerint nyöszörgésbe megy át. Bélsár- és vizeletürítés is előfordulhat.

A rohamok különböző időközökben ismétlődnek: néha naponta, máskor hetek, sőt hónapok múlva. A szinte drámai lefolyású epilepszia roham – amely néhány percig is eltarthat – eléggé ijesztő látvány. Amikor az állat magához tér, a legtöbb esetben szinte egészségesnek látszik. Súlyosabb roham után persze bágyadtabb, és többnyire elvonul a helyére. A rohamot kiválthatja kifáradás, alapos ijedtség, fokozott izgalmi állapot, a koponyát ért erősebb ütés, oxigénhiány (például létrejöhet a fojtólánc hirtelen erős meghúzására, ilyenkor ugyanis a nyaki erek elszorítása miatt az agy nem kap elegendő vért), de okozhatja anyagcserezavar is. Az epilepszia az agyvelő veleszületett, örökölhető működési zavara, tehát nem a szívvel összefüggő betegség, mint ahogy azt a kutyatulajdonosok jó része feltételezi.

Kutya epilepsziás roham: mit tehet a gazdi?

A legfontosabb, hogy az ebet a sérülésektől megóvja, ezért óvatosan fogja meg a vergődő állat fejét, nehogy a földhöz ütődjék. Roham után gondoskodni kell arról, hogy a kutya 1-2 órát nyugodtan pihenhessen.

Kutya epilepszia kezelése

Mindenképpen helyes, ha a kezelést állatorvosra bízzuk, aki megfelelő gyógyszerekkel esetleg csökkenteni tudja a rohamok számát. Lényegében ez minden, amit tehet, hiszen az epilepszia gyógyíthatatlan. Keletkezésének okait és körülményeit még nem tisztázták. Az is vitatott, hogy örökölhető-e. Mindenesetre, ha valamelyik szülő vagy mindkettő epilepsziás volt, az utódokban a betegség gyakrabban fordul elő. Ezekben az almokban egyébként sok esetben kimutatták a rokontenyésztést is.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv