Kutya betegségek

Babézia (Babesia, Babéziózis)

Okozó: Babesia canis.
Tünetek: fáradékonyság, változó hőmérséklet, vérfestékvizelés.
Védekezés: a fertőzött helyek elkerülése, a kullancs gyors eltávolítása, gyógyszeres kezelés.

A bajt – amelynek okozója a vörösvérsejtekben élősködő véglény (egysejtű parazita) – kullancsok terjesztik. Az ivarérett nőstény kullancs úgy fertőződik, hogy fertőzött vért szív. Mint hogy a babéziák bizonyos fejlődési átalakulások után belekerülnek a kullancs petéibe is, utódai mind lárva, mint nimfa korukban fertőzhetik a kutyákat. A babéziák a kullancsban, valamint petéiben is áttelelnek, éppen ezért az előző évben fertőzött kullancsok tavasszal, nyáron és ősszel folyamatosan fertőznek.

Babézia tünetei, jelei

A körte alakú babéziák a vörösvérsejteket támadják meg és rombolják szét azáltal, hogy azokban megtelepednek és szaporodnak. A következmény: vérfestékvizelés, magas láz, étvágytalanság, aluszékonyság.

A betegség rendszerint magas (40-42 °C-os ) lázzal kezdődik. Az akut esetek gyakran halállal végződnek. Az elhúzódó enyhe fertőződés során az állat fáradékony, testhőmérséklete hol magas, hol normális. Súlyosabb esetekben vérfestéket vizel.

A betegséget átvészelt állatok rendszerint hosszabb ideig, néha évekig parazitagazdák maradhatnak.

A kutyákat lehetőleg tartsuk távol a fertőzött helyektől. Ha mégis kullancs kerül rájuk, gyorsan távolítsuk el. Ma már rendelkezünk olyan gyógyszerrel, amellyel az időben diagnosztizált babéziózist minden további nélkül kikezelhetjük.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv