Kutya betegségek

Kutya bolha, bolhásság

Okozó: Ctenocephalides canis, Pulex irritans.

Bolhás kutya tünetei

Erőteljes vakaródzás, esetleg allergiás bolhaekcéma.

Kutya bolha ellen

Szakszerű táplálás, kennelhigiénia, szőrápolás, bolhairtó szerek.

Kutya bolha

A bolhák száj nélküli, sötétbarna rovarok. Testméretükhöz viszonyítva valóságos ugróbajnokok. Táplálékukat vérszívással szerzik. Nem különösen gazdaspecifikusak: annak ellenére, hogy számos bolhafaj ismeretes, a macskabolha éppúgy megtalálható a kutyán, mint a kutyabolha a macskán.

Kutya bolha átmegy emberre?

Az állatok bolhája az embert is előszeretettel „felkeresi”.

A bolhák vért szívnak, nyugtalanítják az állatokat, és bélsarukkal beszennyezik a kutya bőrét. Tojásdad, fehéres színű petéik körülbelül 0,5 mm nagyságúak. A petékből kikelő lárvák 4-5 mm hosszúak, s a harmadik vedlés után bebábozódnak. A bábból rendszerint 1-3 nap múlva kel ki a kifejlett bolha. Teljes fejlődési idejük a külső hőmérséklettől függően 2-4 hét. Kedvezőtlen körülmények között az egész átalakulás hónapokig is elhúzódhat.

A bolha életciklusa. A bolha nősténye (1) lerakja a petéket a földre (2) vagy a kutyaólban, s ezekből egy hét leforgása alatt kikelnek a lárvák (3), melyek begubóznak. Két vagy három hét múlva a báb (4) a gubó belsejében felnőtté alakul. Minthogy a kutyabolha közvetítő gazdaállata a Dipylidium caninumnak lárva állapotban, igyekezni kell a fertőződés kockázatát a minimumra csökkenteni. Egyébként a kutyabolha megfertőzheti az embert is, s az emberbolha (Pulex irritans) ugyancsak élősködhet a kutyán.

A bolhák nemcsak vérszívásukkal károsítják a kutyát, de az állat egyik galandférgének (Dipylidium caninum) is köztigazdái lehetnek. A bolhásság nem természetes állapot, mint azt sokan hiszik. Már alig néhány bolha is komoly betegséget idézhet elő, nagyszámú bolha pedig jelentős vérveszteséget okozhat például a kölyöknek vagy a beteg, legyengült, idős kutyának.

Kutya bolha: allergia

Allergiás bőrgyulladást is „kiprovokálhatnak”.

Kutya bolha ellen házilag

Miután a bolha életciklusának nagyobbik része nem a kutyán zajlik, ezért kedvencünk bolhátlanításával nem szabadulhatunk meg teljesen ezektől a parazitáktól. A fertőzött fekhely kimosására vagy elégetésére és a környezet alapos takarítására is szükség van.

Ha kutyánk bolhás, első dolgunk legyen jó alaposan megfürdetni. Ne felejtsük azonban, hogy ilyenkor csak mechanikusan távolítjuk el ezeket a parazitákat. Ha nem öblítjük le alaposan a kutya bundáját, amint száradni kezd, a víztől elbódult bolhák ébredezni kezdenek, s újból problémát okozhatnak. Fürösztés után a további bolhátlanítás érdekében valamilyen bolha elleni oldattal, porral vagy permettel kezeljük a kutya szőrét.

Egyébként ha az ebet szakszerűen tartjuk, etetjük, a higiéniára súlyt helyezünk, a bolhásságnak elejét vehetjük. Az állat bundájának rendszeres tisztogatása, tehát a szőr ápolása ugyancsak ritkítja a bolhákat.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv