Kutya betegségek

Légycsípés

Tünetek: a csípés helye megduzzad, gyulladásba jöhet.
Védekezés: higiénia, fertőtlenítés. A szeméttároló helyek gondos lefedése.

A legyek peték útján szaporodnak. A petéből lárvák, úgynevezett nyüvek fejlődnek ki, ezekből báb lesz, majd légy. A leggyakoribb légyfajok: a házi légy, a szuronyos légy, valamint a bögöly.

A házi légy nem szív vért. Csupán nyalogatja a táplálékot. Táplálékkeresés közben a kutyára is rászáll, mászkál az állaton, nyugtalanítja. Egyes élősködőket és különféle baktériumokat, vírusokat is terjeszthet.

A szuronyos légy vért szív, fertőző betegségeket terjeszt. Tanyasi istállókban főleg nyár végén és ősszel jelentkezik tömegesen. Hasonlít a házi légyre, de teste valamivel vaskosabb, pihenés közben szárnyait jobban széttárja. A függőleges falon fejjel lefelé néz. Fejlődése a házi legyéhez hasonlóan állati trágyában történik, ideje 16-40 nap. Gyakran molesztálja a kennelben élő kutyákat, különösen azok füleit. A szúrás helyén, a fül hegyén véres, savós gyulladás keletkezik. A szőr is gyakran kihullik.

A böglyök közé számos faj tartozik, a legnagyobb a marhabögöly. Csak nőstények szívnak vért, a hímek növényi nedvekkel táplálkoznak. Csípésük fájdalmas, a szívás helye megduzzad, s vér serked ki a helyén, amely más legyeket is odacsalogathat.

Kutya védelme légy ellen

Ahol sok a légy, ott sok a szemét és a trágya is. Nem üres szólam, hogy a legyek ellen a legjobb védekezés a tisztaság. A kennelek, kifutók naponkénti rendszeres takarításával, időnkénti fertőtlenítésével, a bélsár megsemmisítésével, a szeméttároló helyek lefedésével és a szemét rendszeres elhordásával védekezhetünk a legradikálisabban a kellemetlen legyek ellen.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv