Kutya betegségek

Kutya kullancs, Kullancscsípés

A kullancs vérszívó, ízelt lábú élősködő. Mindenféle emlősön: őzön, juhon, szarvason, lovon és kutyán, sőt még az emberen is előfordulhat. Hazánkban szinte mindenütt megtalálható: tavasszal és ősszel különösen sok van belőle az erdők aljnövényzetén, bokros szélein.

A hím kullancs kb. 1-2 mm hosszú, barnásfekete, a nőstény pedig 2-4 mm nagyságú, sárgás színű. Ha teleszívja magát, akár 1 cm-re is megnőhet. A legaktívabb reggeli órákban, a déli napsütést nem kedveli. Vérrel teleszívott állapotban legurul áldozatáról, és kb. 1 hónap leforgása alatt mintegy 3000 petét rak, amelyekből 7-8 hónap alatt kelnek ki a lárvák.

Az állatra vagy emberre felkapaszkodott kullancs csak néhány óra múlva kezd tevékenykedni, azaz vért szívni, amikor alkalmas helyet talál a bőrön. Csípése többnyire teljesen fájdalmatlan, észrevétlen. A vérrel teleszívott kullancs könnyen szemölcsnek nézhető.

Kullancs eltávolítása

A kutyába általában olyan kevés kullancs kerül, hogy a legegyszerűbb kézzel eltávolítani őket. Hüvelyk- és mutatóujjunkkal megfogjuk a kullancsot, mégpedig a legközelebb ahhoz a részhez, ahol a „szája” beilleszkedett a kutya bőrébe, és határozott, de óvatos mozdulattal kihúzzuk. Nem kell csavargatni: ha jól csináljuk a műveletet és optimális időben fedeztük fel az élősdit, könnyedén egészben eltávolíthatjuk.

Amennyiben a szájrésze mégis a kutya bőrében marad, akkor se aggódjunk. Soha nem nő ki újra, és csak ritkán fordul elő, hogy a helye elfertőződik. A kullancscsípés helye rendszerint vörös és duzzadt, ez azonban egy-két hét alatt elmúlik. Lehetőleg ne égessük ki a kullancsot gyufával, és ne használjunk petróleumot, benzint vagy egyéb benzinszármazékot sem. Ha valamilyen segédszerre van szükségünk, akkor kerítsünk elő egy kis rovarölő szert, alkoholt, étert, esetleg acetont, de csak a kullancsra szorítsuk rá, nem pedig a körülötte lévő bőrre vagy szőrzetre.

Kullancs elleni védekezés

Aki kutyájában sok kullancsot talál vagy különösen fertőzött helyen lakik, használjon rendszeresen rovarirtót. Azt ugyan nem lehet megakadályozni, hogy a kullancs a kutyába menjen, de hatásos rovarirtó szerrel 4-5 nap alatt elpusztíthatjuk ezeket a kellemetlen élősdieket. Az elölt kullancsok egyébként célszerű néhány óráig a bőrben hagyni, amíg a gyulladás meglazítja, és csak azután emeljük ki.

A kullancs által terjesztett, emberi agyhártyagyulladást okozó vírus a kutyára nem fertőző, ugyanakkor különféle vírusos, baktériumos vagy parazitás betegséget hordozhat. Egyes földrajzi területeken például egy bizonyos kullancsfaj olyan mikroorganizmusokat adhat át a kutyának, amelyek betegséget okozhatnak. Ezért jelenlétét soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Védekezni ellene persze szinte lehetetlenség, illetve legfeljebb annyit tehetünk, hogy meleg, nyári napokon nem visszük a kutyát az erdőbe, mert esetleg rövid időn belül tele lesz kullanccsal.

Kullancs csípés

Okozó: kullancsfajok.

Kullancs csípés tünetei

A csípés helye rendszerint vörös és duzzadt. A kullancs szemmel észlelhető.

Védekezés: rovarirtó használata,a kullancs eltávolítása.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv