Kutya betegségek

Tetanusz

Okozó: Clostridium tetani.
Lappangási idő: 3-21 nap
Tünetek: görcsös állapot, merev mozgás,szapora légzés, magas hőmérséklet.
Védekezés: megelőzés, védőoltás,gyógyszeres kezelés.

Elsősorban lovak, juhok, ritkábban sertések betegsége, de megkaphatja a kutya, sőt az ember is. Okozója a fenti, pálcika alakú baktérium, amely főleg spóra alakjában a talajban, különösen a trágyázott földben, mindenütt előfordul. A földbe az emlősök bélsarával jut.

Tetanusz kialakulása

A tetanusz sebfertőzéses betegség. A legtöbbször úgy alakul ki, hogy a spórák a földdel vagy a porral a nyílt sebbe kerülnek. Ám bőséges alkalom nyílik a fertőződésre olyan esetekben is, amikor földdel szennyezett tárgyak okozzák a sebet. Ebből a szempontból különösen veszedelmesek a földben heverő vasdarabok, szegek, földdel szennyezett fa- és vasszilánkok és így tovább.

A mikrobák a fertőzött sebek mélyén elszaporodnak és mérgeket termelnek. Ezek a mérgek az idegpálya mentén a központi idegrendszerbe jutnak, ahol a mozgató idegsejtek fokozott ingerlékenységét okozzák. A túlérzékenység miatt azonban az izmokban, amelyekhez az érzékennyé vált idegsejtekből eredő idegrostok vezetnek, a legkisebb zajra görcsös állapot alakul ki.

Tetanusz jellemzője, tünetei

A betegségre egyébként éppen ez a görcsös állapot jellemző, amely először a fejizmokban keletkezik, s onnan terjed tovább. Az állat arckifejezése olyan, mintha nevetne, mivel a szájszöglete teljesen hátrafelé húzódik. Fülkagylói mereven, függőlegesen állnak, mozgása feszesség, kötötté válik. A hasizmok görcsét a has felhúzódása követi. Farkát esetleg zászlószerűen felfelé tartja. A végtagok izmainak görcse miatt a kutya úgy áll, mint egy fűrészbak. Végezetül a légzés szaporává válik, a testhőmérséklete pedig 42-43 °C-ra, sőt még magasabbra is felszökhet. A halál rendszerint 8-14 napon belül bekövetkezik. Néha csupán az egyes testrészek izmai betegednek meg, ilyenkor úgynevezett helyi tetanusz alakul ki.

Tetanusz megelőzése, kezelése

A betegség megelőzése érdekében a kutya állandó tartózkodási helyének közeléből lehetőleg el kell távolítani minden sebet, sebfertőzést okozó tárgyat. Ha az állat mégis megsebesül, a vágott vagy szúrt sebet gondosan fertőtlenítsük. A tetanusz ellen védőoltás is alkalmazható. A sebesülésnek gyakran kitett kutyát 6-8 hetes időközben két ízben tetanusz-anatoxin oltással immunizálják. A már beteg kutyát antitoxikus vérsavóval szokták kezelni, ám a gyógyítás kilátásai a legtöbb esetben meglehetősen kedvezőtlenek.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv