Kutya betegségek

Kutya hőguta, kutya napszúrás

Hőgutát leggyakrabban a tűző napon, megfelelő szellőztetés nélküli gépkocsiban hagyott kutyák kapnak. Az autóban a hőmérséklet erős napsütésben akár 40-41 °C-ra is emelkedhet. A kövér, öreg, beteg, valamint gömbölyű fejű, nagy termetű ebek (boxer, bulldog, masztiff, dog stb.) sokkal könnyebben kapnak hőgutát, mint más fajták egyedei. Velük tehát különösen vigyázzunk!

Hőguta tünetei

Lihegés, szapora pulzus, vérbőség a száj nyálkahártyáján, hányás, aggódó, merev tekintet. Az állat hőmérséklete 40-41 °C-ig emelkedhet. Súlyosabb esetben az eszméletét is elvesztheti.

Hőguta kezelése

Ha ilyen tüneteket észlelünk, azonnal vegyük ki a kocsiból, vigyük az árnyékba, és locsoljuk le hideg vízzel. A hőgutát kapott kutyát mielőbb vigyük állatorvoshoz.

Hőguta megelőzése

Túl forró nyári napokon, különösen hosszabb autóutakra mindig vigyünk magunkkal elegendő vizet, és gyakran adjunk belőle egy keveset a kutyának. Nagy melegben nedves törülközővel is hűthetjük az állatot. Ha a kutyát kénytelenek vagyunk a kocsiban hagyni, az autót állítsuk árnyékba, és nyissuk ki az ablakait.

Kutya napszúrás

A napszúrás, különösen nyári, meleg napokon fordul elő gyakran, mégpedig olyankor, ha a kutya túl sokáig tartózkodik a tűző napon – például kiállításon, kutyakiképző iskolában. A „beteget” ilyenkor azonnal vigyük valamilyen árnyékos helyre és pihentessük. A további kezelés a hőgutával azonos.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv