Kutyatartás

Kutyát szeretnék! – Milyen kutyát vegyek?

Tehát eldöntötted, szeretnél egy kutyát. Ez jó hír, mert ezzel megtetted a nulladik lépést afelé, hogy boldog kutyatulajdonos legyél. 🙂

Hogyan válasszak kutyát?

Megfontolandó kérdések

Nézzük, mik a következők. Mielőtt azonban nagyhirtelen a gyakorlati tettek mezejére lépnénk, van még néhány dolog, amit először elméletben kell átgondolni. Röviden pár megfontolandó kérdés. Az első és egyben legfontosabb (mert később aztán ezen alapszik minden):

MIÉRT szeretnél kutyát?

Na, erre a kérdésre rengeteg válasz adható, valószínűleg nem is tudnám mindet felsorolni, de nézzünk csak egy párat:

 • Mert olyan cuki, ahogyan lesi a gazdája minden gondolatát.
 • Egyedül érzem magam, és talán egy ilyen társ pótolná az emberi kapcsolatok hiányát.
 • Kéne a gyerek(ek)nek valami, amivel játszhat(nak), amin levezetheti(k) a feles energiái(ka)t.
 • Sokat vagyok távol az otthonomtól, és kéne valami még a riasztó mellé, ami megvéd a betörőktől.
 • Manapság trendi kutyát tartani, Jociék is állandóan felvágnak a kis csivavájukkal.

És még sorolhatnám. Ha kizárólag a fentiek valamelyike miatt döntöttél, akkor azért kis óvatosságra intenélek. Legyen bármi is az indok, egy dolgot mindenképp szem előtt kell tartani: a kutya – ahogyan minden állat – ÉLŐLÉNY. Élőlény, akinek(! és nem aminek!) meghatározott igényei vannak, valamint joguk arra, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol ezeket az igényeket megfelelően kielégítik. Nem árulok zsákbamacskát, ezek az igények olyanok, hogy bizony a gazdinak tenni kell érte, időt, pénzt és energiát kell, nem keveset, belefeccölni. És ez akár – ideális esetben – több mint egy évtizedes elkötelezettséget jelent. És nem, nem lehet eldobni, ha meguntad és/vagy megelégelted..

Tehát a fenti kérdés a valóságban így hangzik: Tudatában vagy annak, hogy mivel jár egy kutya bevállalása, és készen állsz vállalni az ezzel járó kötelezettségeket? Ha erre a válasz IGEN, akkor viszont jó hírem van: az adok-kapok jegyében, ha te ezeket képes vagy vállalni és be is tartani, cserébe valami csodálatos, élménydús élet vár rád, soksok örömmel és boldogsággal. 🙂

boldog család kutyával

Namármost, így, hogy ezt tisztáztuk, jöhetnek az egyéb olyan kérdések, amelyek befolyásolják, hogy honnan érdemes beszerezni jövendőbeli kiskedvencünket.

Milyen kutyát vegyek, milyen kutyát válasszak?

Kicsit szűkítve a kérdéskört:

 • Van konkrét ötleted, hogy milyen fajta legyen, vagy mindegy? (ha van, akkor ugye azért, mert jóóól utánanéztél és -olvastál, és arra jutottál, hogy nemcsak azért lenne az az igazi, mert olyan szép és/vagy cuki, hanem mert a te körülményeidnek, habitusodnak és lehetőségeidnek minden szempontból az a legideálisabb? vagy ha nem, akkor viszont képes vagy változni és áldozatokat hozni azért, hogy mégis mindenkinek jó legyen a dolog?)
 • Mindenképpen kölyökkutyus legyen, vagy lehet azért idősebb is? (persze erre az emberek zöme csípőből a babázást választja, pedig…)
 • Inkább kan vagy inkább szuka kutya a számodra vonzó? (na, ez a kérdés nem feltétlenül befolyásolja a beszerzés módját, de azért ezt is érdemes átgondolni)

Mint látható, kicsit többrétegű az a kérdés, hogy milyen kutyát vegyek vagy milyen kutyát válasszak..

És végül nézzük meg egy kicsit a potenciális gazdit közelebbről.

Milyen életkörülmények közé kerül az új családtag?

 • Lakásba vagy kertesházba?
 • Milyen gyakran és hosszú ideig lenne a kutya egyedül?
 • Hányan vannak még a családban, nekik mik az igényeik, hogyan állnak az állatokhoz? Ki lenne a tényleges gazdi? Van-e kisgyerek vagy idősebb/hátrányos helyzetű (pl. allergiás, testi/szellemi fogyatékos) a családban? Esetleg másik háziállat (kutya/macska stb.)?
 • Mennyi időt tudnál (vagy tudna a valós gazdi) aktívan naponta rászánni?
 • Éshát, igen, a piszkos anyagiak: készen állsz-e arra, hogy az új jövevénynek anyagilag is tudd állni a szükségleteit (táplálás, állatorvosi kezelések, szűrések, nevelés stbstb…)? És igen, itt is egy kardinális ponthoz érkeztünk: egyrészt, ezek igenis számottevő költségek, még akkor is, ha egy ismert felmenőktől származó, (még) tökéletesen egészséges, előre leszűrt, oltott, chipezett kutyáról beszélünk – nagyon nem mindegy például, hogy mivel etetjük, nem, a spárbüdzsé konzerv kutyakaja nem véletlenül fog folyamatos hasmenést okozni a kutyának. Másrészt, és megint valami nagyon fontosat fogok mondani: ha meg is spórolod a hozzájutás költségeit (mert óccsón megkaptad ismitől vagy a jófogásról), annak később határozottan megvan a valószínűsége, hogy azt ki kell majd fizetned más formában!

Na, ha mindezeken átrágtad magad, és még mindig nem sikerült eltántorítani, akkor először is, GRATULÁLOK! 🙂 kiálltad az első próbát! 😉

kutyát szeretnék - felkészültem

Másodszor, lássuk a választ arra a kérdésre, hogy:

Honnan legyen kutyád?

Talán már nem is fogok meglepetést okozni vele, alapvetően három jól elkülöníthető fő opció van, és a későbbiekben megmagyarázom, hogy gyakorlatilag minden „egyéb” lehetőség is ezek valamelyikébe tartozik:

Alapvetően mindegyiknek megvannak a maga előnyei (vagy annak tűnő árnyoldalai) és hátrányai (vagy annak tűnő napfényoldalai). De úgy érzem, ennyi most már kicsit tömény volt egyszerre, így ezekkel majd különkülön részletesebben foglalkozom majd. Tehát: ne tűnj el hosszú időre, mert folyt. köv… 😉

SZZS

Érdekel milyen kutya illik hozzád a horoszkópod alapján?