Érdekességek, hasznos információkSzponzorált tartalom

A kutya etetése: mikor, mivel, mennyit?

Hiba lenne azt gondolni, hogy csupán a kezdő gazdik fejében merülhetnek fel kérdések kedvencük etetésével kapcsolatban, hiszen a legrutinosabbaknak is okozhat némi fejtörést, ha allergiás, vagy éppen válogatós kiskedvencük számára kell megkeresniük a legideálisabb etetési módszert és eledelt. Bár minden kutya más, az etetőtál előtt mégis megegyeznek az igények: legyen az eledel nagyon húsos, nagyon finom, és gondoskodjon négylábú kedvencünk egészségéről is.

Amit a kutyák táplálkozásáról tudnod kell

Felelős gazdiként értelemszerűen számos szempontra kell nagy gonddal ügyelnünk, ha a kutya etetéséről van szó. Az eltérő korú, súlyú és fajtájú ebek bizony különféle igényekkel rendelkeznek, de mindenek előtt vessünk egy pillantást a kutya táplálkozására is! A kutya a farkastól származik, génjei és ösztönei ma is ősét tükrözik. A kutya emésztőrendszere egy húsevő táplálkozási szokásaihoz rendezkedett be.

Az, hogy a táplálék mennyi ideig található meg a gyomor-bél traktusban, általában annak lebomlásától és a tápanyagok felszívódásától függ. A nehezen emészthető táplálékok hosszabb emésztőrendszert igényelnek, így a különböző állatfajtáknál különböző arányok is figyelhetők meg a tápcsatorna hossza, valamint a testhossz között. Mivel a kutya számára a legkönnyebben hasznosítható táplálék nem más, mint a hús, a tápcsatorna és a testhossz aránya csupán körülbelül 6:1, míg a tehén esetében ez az arány 21:1.

Mire kell tehát ügyelned a kutyaeledel kiválasztása során?

A fentiek értelmében könnyedén rávághatnád: LEGYEN BENNE JÓ SOK HÚS, ÉS MÉG TÖBB HÚS. Igen, ha ez a válaszod, tökéletesen igazad van, de a dolog ennél azért bonyolultabb. Összeszedtük hát a legfontosabb szempontokat, amikre érdemes figyelmet fordítani a kutyatáp kiválasztása során!

  1. Magas hústartalom: Mi mással kezdhetnénk a listát? Elengedhetetlen, hogy a kutyaeledel minél több húst tartalmazzon. A kutyaeledel összetevőinek listáját feltétlenül vizsgáld meg. Ha a listát búza, árpa, kukorica, vagy egyéb gabonaféle vezeti, nyugodtan hagyd a tápot a polcon! Válassz olyat, ahol első helyen a hús (és nem húsliszt) szerepel!
  2. Teljes értékű, egészséges: Vagyis ne tartalmazzon vágóhídi hulladékot, adalékanyagot, illat- és színezőanyagot vagy ízfokozót. Még jobb, ha ezzel együtt gluténmentes is! Ha az említettek nincsenek az összetevők listáján, de a táp tartalmaz gyümölcsöket, zöldségeket, antioxidánsokat, vitaminokat, nyomelemeket, hidegen sajtolt olajat, akkor nagyon jó irányba haladunk!
  3. Allergénektől mentes: Ugyan korábban már ejtettünk szót a gluténról, sajnos ez még nem minden. Az allergének száma végtelen, legtöbb esetben a tejtermékek, a csirke, a marha, a hal, a gabona és a tojás okoznak allergiás tüneteket (fülgyulladás, vakaródzás, lábnyalogatás, stb.). Értelemszerűen fontos, hogy a táp ne tartalmazzon olyan összetevőt, amitől a kutyánk produkálni kezdi a tüneteket!
  4. Odafigyeléssel készül: Ha jó az alapanyagok listája, jó az eledel is! – Nagy tévedés! A minőségi alapanyag mit sem ér, ha az elkészítés folyamata során annak minden pozitívuma elvész. A legtöbb száraztáp igen magas hőfokon (akár 200 °C-on) és nagy nyomáson, ún. extrudációval készül, amely során a vitaminok, aminosavak és zsírsavak elbomlanak, ezeket tehát utólag kell a táphoz pótolni. Érdemes más alternatívát választani!

Túl sokat kérnénk? Egyáltalán nem! A PLATINUM Natural szuperprémium kutyaeledelei maradéktalanul megfelelnek a fenti szempontoknak! Száraz és nedves kutyatápjaikat egyaránt friss alapanyagok alkotják. 1 kg PLATINUM Natural száraz kutyatáp 1,27 kg friss húsból készül, de a nedves tápokra sem lehet panasz, hiszen ezek legalább 83% friss hús/hal felhasználásával készülnek. Istenien hangzik, nem igaz? A friss hús mellett rengeteg kiváló minőségű olajat, zöldségeket, vitaminokat és nyomelemeket tartalmaznak, kíméletes eljárás során készülnek víz hozzáadása nélkül, így valóban teljes értékű eledelek. A nedves és száraz kutyatápok egyaránt magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, könnyedén emészthetőek, nem okoznak puffadást, hiszen nem duzzadnak meg a kutya gyomrában. Ezt egy érdekes kísérlet is bizonyítja, ahol a PLATINUM Natural száraz kutyatápot vetették össze hagyományos száraz kutyaeledelekkel.

A kutya etetése: na de mikor és mennyit?

A legmegfelelőbb kutyaeledel kiválasztásában már segítettünk, ezúttal lássuk, mikor és mennyi tápot érdemes adnunk kedvencünknek!

A kölyökkutya etetése

A kölyökkutyákat egy hónapos koruktól kezdve, fokozatosan választhatjuk el anyjuktól, a folyamat azonban akár 6-8 hetet is igénybe vehet. Ebben az időszakban többször, kisebb adagokat érdemes kínálni nekik. Kezdetben napi 4-5, 5-6 hónapos korukig napi 3, 10-12 hónapos korukig napi 2 alkalommal érdemes megetetni a kicsiket. Nagyon fontos, hogy a kölyökkutya számára is valóban minőségi eledelt biztosítsunk, az adagolás tekintetében minden esetben megfelelve a gyártó irányadó információinak! A PLATINUM Natural Puppy Chicken kutyatápjában minden benne van, amire a kutyusnak szüksége lehet, ráadásul kedvencünk 4 hónapos korától fogva a PLATINUM felnőtt kutyatápjai is nyugodt szívvel adhatók neki, ez esetben is a kölykök számára ajánlott adagolást kell betartanunk!

A felnőtt kutya etetése

Bár a kutya etetését aktuális súlya és aktivitása is befolyásolja, a lényeg az, hogy mindig vedd figyelembe az eledelen megtalálható információkat. Például egy 375 g-os PLATINUM MENU nedvestáp tápanyagtartalma megfelel egy 800 g-os doboz hagyományos nedvestáp tápanyagtartalmának, így jóval kevesebb is elegendő belőle a kutyának. A csomagoláson megtalálható információkon kívül azonban érdemes néhány egyéb szempontra is figyelni. Célszerű a kutya etetését minden esetben séta vagy játék után időzíteni, így az étel egyfajta lezárása a közös kalandnak, valamint ezzel együtt elkerülhető a gyomorcsavarodás is. Az egészséges, felnőtt kutyákat elegendő napi egy alkalommal megetetni (kivételt képeznek ez alól a nagytestű kedvencek), azonban a napi kalóriabevitelbe minden esetben bele kell számolnunk a jutalomfalatokat is!

A PLATINUM Natural kutyaeledelek adagolásáról részletes információkat az alábbi linkre kattintva találsz: PLATINUM kutyatápok adagolása.