Érdekességek, hasznos információkKutyasportok

Canicross

Hasznos információk a Canicrossról…

De mi is az a Canicross?

„A canicross sportág alapvetően futó-terepfutó- sport kutyások számára. A kutya és az ember együtt fut a kijelölt versenypályán egy szárral összekötve. A feladat: minél hamarabb megtenni a versenytávot a futóverseny szabályai szerint – együtt. A felszerelés egy canicross hámból, egy részben rugalmas összekötő pórázból, és egy széles párnázott övből vagy canicross beülőből áll. A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elöl futni (legalább a pálya 95 %-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik vége a gazda övén a másik vége pedig a kutya hámján csatlakozik.”
Forrás: Canicross Hungary

canicross
Kép forrása: flickr.com

Milyen fajtájú, méretű kutyával lehet Canicross-ozni?

Bármilyen fajtájú, alkatú és méretű kutyával lehet canicross-ozni, ha figyelembe vesszük és tiszteletben tartjuk a kutyánk korlátait. Amennyiben nincsenek egészségügyi problémái, a canicross meglehetősen biztonságos sport, nem vezethet sérüléshez. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy kutyánk alkalmas-e a közös futásra, akkor kérjük ki állatorvosunk véleményét.

Természetesen egy kis testű kutya nem tud olyan gyorsan futni, mint pl. egy vizsla, malinois vagy border collie, de ez nem jelenti azt, hogy nem fut jól vagy ne szeretne futni. A különböző terrierek, spánielek és akár még a tacskók is kimondottan jó canicross-ozók lehetnek.

Fontos figyelembe venni a kort!

Ahhoz, hogy elkezdjünk Canicross-ozni (de igaz ez más tevékenységekre is, mint pl. az agility), a kutyánknak be kell töltenie az 1-1,5 éves kort. Ekkor is fontos, hogy óvatosan kezdjünk bele és szépen, fokozatosan növeljük a terhelést.

Kölyökkutyánkkal sem kell teljesen lemondani a közös futásról, mert bekötés nélkül, szabadon nyugodtan kocoghatunk vele egy keveset – annyit, amennyit magától szívesen fut. Valamint számos alap feladatot is taníthatunk, mint pl. a vezényszóra elindulást, megállást, irányváltásokat.

Amit tudni érdemes a Canicross felszerelésekről

A Magyar Kutyasport Szövetség, az Északi Szánhúzókutyások Egyesülete és a Magyar Canicross Egyesülete bemutató videóiból, valamint a DogGear videóiból szinte mindent megtudhatunk:

1. rész: Canicross futóövek, beülők, rugalmas szárak

2. rész: Canicross húzóhámok

Derékövek kutyás futáshoz (canicross) – DogGear

Rugalmas húzószárak – DogGear

Hámok – DogGear

Magyar, egyedi gyártású Canicross felszerelés

Megemlíteném még a Vagus márkát: a kutya méretei alapján készítik el a felszereléseket, melyeknél minden paramétert kiválaszthatunk, mint pl. heveder (színe, vastagsága), fényvisszaverő csík, hímzés (színe, betűtípus)… Mindenkinek ajánlom, aki költséghatékonyabb megoldást keres, de egyúttal minőségi terméket szeretne.

Vagus banner

kutyás futás felszerelés - fényvisszaverő
Vagus canicross felszerelés

Canicross versenyek, hírek, események

A Canicross Hungary nevű Facebook oldalon követhetjük a híreket, tájékozódhatunk az eseményekről, aktuális versenyekről.

A Kutyával futunk privát csoportban szintén meg szokták osztani az aktuális rendezvényeket, de ennél sokkal többről szól a csoport. Eredmények, élmények megosztása, egymás motiválása, segítése.

Ha teljesen kezdőként ismerkedünk a kutyás futással és nem igazán tudjuk, hogy hogyan kezdj bele, akkor hasznos lehet a Futás kutyával, kutyás futás cikkünk.