Érdekességek, hasznos információk

Kutya örökbefogadás menhelyről

Tartalomjegyzék


Nyitány

Újabb szombat reggel, újabb menet a kutyaoviba. Ez azt jelenti, hogy jön a szokásos szertartás, mostanság a következő forgatókönyv szerint: először Giovanni (magamban mindig hozzáteszem: Gatto) rohan a kerítése sarkáig, boldog csóválással felém. Neki itt, távolabb a területe másik végétől gyors simi, üdvözlés, mert aztán menni kell a következő részre, ahol már két kutty vár: Cooper, a gyönyörű németjuhász, aki tökéletesen el tudja játszani a szegény, árva „nekem nincs anyukááám-apukááám….” szenvedőt lecsukott fülekkel, hol enyhén bandzsító (tipikus jófejkutya-ismérv), hol kéjelegve lecsukott szemekkel.

Ő kábé végtelen ideig el tudná viselni a kényeztetést – pedig, mint nemrég megtudtam, ő amúgy kiváló munkakutya is lenne egy jó gazdinál, csakúgy lesi a gondozója minden gondolatát. Mellette pedig a nagy mackó, ugyancsak a szívolvasztó bandzsítás. Ők csodálatos módon simán bírják az egyszerresimogatást (nemúgy, mint korábban kisköcsög Giovanni, mikor Bicskét állandóan kifúrta volna mellőlem, mikor együtt voltak), bár macika (néhanéha odanyújtja a kerítéshez nekem a mancsát – minő véletlen, ma azt is megtudtam, Mancs a neve) hamarabb elunja, akkor végre Cooper egyedül kéjeleghet nekem. És végül, az utolsó kerítés, ahol régi szerelmem, Bicske vár boldogan (korábban tesójával, Rufusszal volt együtt, aki sajnos rákos lett, és nem olyan rég el kellett engedni, ez nagyon megviselte szegényt), neki ugye előjoga a simi, mellette egy másik, akinek a nevét még nem sikerült megtudnom, ő kissé félénkebb, de ő is ugyanolyan hálás a törődésért.

Mindez egy átlagos szombati korareggel, a Noé Állatotthon kapuja előtt. Szép időben kint koldulnak figyelmet a szabadon sétáló kutyák is. Bár mosolyogva megyek tovább, a szívem megint kicsit összetört – pedig most még be sem mentem a kapun túlra: az körülbelül minden alkalommal egy rész halál nekem. Tele cukibbnál cukibb, szeretetet (nomegpersze kis jutifalatkát is – mint Parázs, aki persze majd elfolyik, annyira jól van tartva, demégis…) kolduló kutyákkal (meg macskákkal, meg disznókkal, lovakkal, szamárral stb…). Azt tudni kell, hogy MINDEGYIK ugyanolyan okos, mint szerencsésebb társaik, mindegyikben ott a potenciál, hogy az álomgazdi álomkutyája legyen.

A fentiekből (ha netán a címe esetleg elkerülte volna a figyelmet……) talán kiderülhetett már, hogy ez a cikk, miután megágyaztam neki a honnan legyen kutyánk és tenyésztőszaporító-ismertető írásaimmal, ezúttal a menhelyi örökbefogadásról fog szólni, illetve – remélem! –, az is, hogy én mennyire támogatom ezt. Lássuk, miért jó ez, és hogyan működik a gyakorlatban?

 

Kutya örökbefogadás menete

Elsőként azt kell kitalálni, honnan válasszuk ki eljövendő kiskedvencünket. Magyarországon rengeteg ilyen hely van, nyilván Budapesten talán a legtöbb, de az ország minden területén, így biztos lehetsz benne, hogy a lakóhelyed közelében is várható, hogy találni fogsz egy megfelelőt. Azt tudni kell, hogy a „menhely” gyűjtőnév nem is igazán a megfelelő szó, hiszen az alábbiak közül bárhonnan lehet örökbefogadni:

Loló - örökbefogadott kutya
örökbefogadott Loló és örökbefogadott haverjai
  • gyepmesteri telepek (régen ún „sintértelepek): egy területileg illetékes, önkormányzat által fenntartott szolgálat, melynek feladata a kóbor, nem kívánt kutyák befogása, átvétele – ma már nagyrészt sokkal jobb körülményeket biztosítanak a befogott kutyáknak, bár sajnos azért még van mit javítani rajtuk – ilyen például a budapesti, ismertebb nevén az „Illatosút„: ők az egyik kiváló példája annak, hogy hogyan lehet ezt a sokszor kemény munkát a lehető leglelkiismeretesebben, humánus érzékenységgel végezni
  • mindenféle civil állatvédő szervezetek, egyesületek: ezek között előfordulhat olyan, amelyiknek nincs egy központi telephelye, hanem a mentett állatokat ideiglenes befogadókhoz adják, vagy esetleg kutyapanziókban helyezik el – nagyon jó példa erre az Országos Állatvédőrség, ami tulajdonképpen az ország minden részét lefedő önkéntes állatmentő civilek szerveződése, és hasonlóan az egyéb szervezetekhez, menhelyekhez nem csak kutyákkal foglalkoznak (nem mellesleg ők mentették meg egy árokból az elütött Dolores kutyámat is)
  • állatmenhelyek: „a gazdátlan állatok ideiglenes vagy állandó, ellenszolgáltatás nélkül történő elhelyezésének céljából működtetett intézmény” (forrás) – ilyen például Budapest legnagyobb menhelye, a Noé Állatotthon Alapítvány, ahol közel ezer, mindenféle állat található, de vidéki telephelyei és ideiglenes befogadói is vannak, vagy a kisebb, de legalább annyira lelkiismeretes Ebremény Kutyavédő egyesület

Az interneten rengeteg adat, információ található ezekről az intézményekről, ha valami listában szeretnél keresgélni neked szimpatikusat, ezeket tudom ajánlani a teljesség igénye nélkül:

Ha kitaláltad, honnan szeretnél örökbefogadni, két lehetőséged van: vagy körbenézel az ugyancsak interneten található örökbefogadásra váró állatai között, vagy meglátogatod személyesen – ez utóbbi a következő lépés nyilván akkor is, ha már van konkrét jelölted. Itt rögtön megtudhatsz több részletet a választottadról, avagy megtalálhatod azt, aki neked tetszik – ideális esetben ez az érzés kölcsönös lesz.

Noé menhelyprogram
alapkiképzésen a Noé Állatotthon kiválasztott kutyái

A „menhely” (a továbbiakban az egyszerűség kedvéért nevezzük így az összes potenciális örökbeadó szervezetet) dolgozói részletesen el fogják mondani a speciális tudnivalókat az adott kutyáról, illetve, hogy náluk hogyan zajlik pontosan az örökbefogadás. Az nem árt, ha nem csak egyszer látogatod meg, akit szeretnél, hanem hazavitel előtt párszor ismerkedtek, elviszed sétálni, játszol vele, mert így sokkal jobban meg tudod ítélni, hogy tényleg ő-e a neked való. Mert már itt is felelős gazdiként át kell látnod reálisan, hogy biztosan vállalni tudod-e az akár évtizednyi gondoskodást, és adott esetben jobb, ha ebben a fázisban döntesz úgy, hogy mégsem, mint ha már hazavitted, és ő elkezdett reménykedni, hogy végre sínen van az élete!

 

Kutya örökbefogadás feltételei

Tudnod kell azt is, hogy az örökbefogadásnak egyrészt törvényi előfeltételei vannak, másrészt a menhelyek maguk is megválogatják, hogy kinek adnak oda milyen kutyát. Törvényi feltétel például, hogy csak olyan állatot adnak örökbe, melynek gazdája a tulajdonjogáról önként lemondott, vagy, amennyiben nem ismert a gazda, a befogást követő14 nap múlva sem jelentkezik érte.

Ezen kívül még számíthatsz az alábbiakra:

  • Mielőtt bárkinek odaadnának bármilyen állatot, először igyekeznek feltérképezni, hogy tényleg te leszel a megfelelő gazdi. (Részletesen a kérdésekről: Milyen kutyát vegyek cikkemben és pl. a Pilis Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesülete oldalán.) Tudnod kell, hogy előfordulhat (főleg kölyökkutyák esetében), hogy többen is szeretnék ugyanazt a kutyust befogadni, és nyilván az általuk legmegfelelőbbnek tartott személyt fogják erre kiválasztani. Hidd el, ezeknek az előzetes kérdéseknek nagyonis nyomós oka van: sajnos rengeteg kutya van még így is, akit elvisznek nagy lelkesedéssel, majd az első probléma felmerülésénél vagy nehezebb megoldást igénylő helyzetben rögtön viszik vissza. És el sem tudod képzelni, hogy mekkora lelki sérülést tud ez okozni egy „oktalan” állatnak is, mikor végre boldog kezd lenni, amikor egyszer csak, minden (számára ismert) ok nélkül visszadugják a „börtönébe”!
  • Ha rád esik a választás, nagy valószínűséggel kötni fognak veled egy örökbefogadási szerződést, amiben részletesen leírják az átadás feltételeit. Ilyenek például:
  • Ha a kutyát ők még nem ivartalanították, ez a későbbiekben a gazdi feladata lesz, ezért készülj fel arra, hogy némely menhelyről csak ivartalanítási kötelezettséggel fogadhatsz örökbe. Hidd el, erre is jó okuk van: egyrészt, ezzel megakadályozzák, hogy rossz emberek potenciális szaporítási szándékkal vigyenek el jóképű kutyusokat, másrészt azzal, hogy elviszel egyet, majd helyette – akár véletlenül is! – „gyártasz” 10 másikat, akiknek nem tudod megoldani az elhelyezését, nemhogy segíted, de megnehezíted azt, amiért küzdenek.
  • Ha örökbefogadás előtt nem tették volna meg – de gyakran már előbb is meg szokták tenni – bármikor számíthatsz arra, hogy esetleg valamikor fel fognak keresni, hogy ellenőrizzék, valóban betartod-e a felelős állattartás szabályait, azaz beadatod a kötelező oltásokat, rendesen adsz neki enni-inni, nem tartod törvényellenesen rövid láncon, nincs túl hosszú ideig egyedül stb. – vagyis kutyához méltó, megfelelő életet biztosítasz neki. És ha úgy látják, hogy nem, és nincs is rá esély, hogy „megjavuljon” a gazdi, bizony előfordulhat, hogy vissza fogják tőle venni!
  • Gyakran előfordul az is, hogy megadnak egy próbaidős intervallumot, amin belül minden egyéb kötelezettség nélkül meggondolhatod magadat, és visszaviheted nekik választottadat (az addig ráfordított költségeket azért ne várd, hogy megtérítsék).
  • Vannak olyan szervezetek is, akiknél fontos szabály az, hogy hiába van kertes házad, akkor is csakis kinti-benti tartásra adnak ki kutyát. Emögött nyilván az áll, hogy az a fő cél, hogy családi kutyának adják ki védenceiket, nem pedig ridegtartású biorobot-riasztókészüléknek például, és ez nyilván nem azt jelenti, hogy azt várják tőled, hogy Fifike legyen a teljhatalmú császárotok, de azért igenis, kapjon kellő szeretetet, törődést és figyelmet a puszta törvényi kötelezettségeken túl.

Lehet, hogy ez a sokminden kissé elrettentőnek tűnik most így hirtelen, de azért nagyon bízom benne, hogy nem sikerült eltántorítani az elhatározásodtól. Nyugodj meg, alapvetően ezeknek a menhelyeknek is az a célja, hogy minél több neveltjük kerüljön jó helyre, és az esetek többségében ők is látják, ha valaki tényleg állatszeretetből fogad örökbe, és átgondolt döntést hozott – ebben az esetben viszont a fentiek betartása nem kötelesség, hanem természetes és zsigerből magától jövő viselkedés. És persze a fentiekért cserébe ők is vállalnak hosszú távú kötelezettségeket, ugyanis azt sem árt, ha tudod, hogy az igazán jó menhelyek az általuk mentett és örökbeadott állatokért életük végéig felelősek, tehát:

  • ha netán úgy alakul, hogy elvész tőled a kutya, segítenek a keresésében;
  • ha valami komolyabb egészségügyi probléma merül fel korábbi védencüknél, és adott esetben nem vagy olyan helyzetben, hogy előteremtsd a gyógyítás költségeit, várhatóan, ha hozzájuk fordulsz, fognak próbálni ebben anyagilag támogatni téged;
  • ha valami miatt úgy alakul, hogy nem tudod megtartani, visszaveszik és keresnek neki új, megfelelő gazdit;

vagyis mindent megtesznek azért, hogy neked és a kutyának is a lehető legjobb legyen. Csakhát sajnos olysok csalódás érte már őket is, ők sem lehetnek tökéletes emberismerők – nem baj, te majd megmutatod nekik, hogy igenis vannak jószándékú, bizalomra érdemes emberek! 🙂

 

Kutya örökbefogadás költségei

Alapvetően ezek a szervezetek nem anyagi ellenszolgáltatásért adnak örökbe állatot, hiszen nekik már az óriási segítség, ha eggyel csökken a reménytelen sorsú élőlények száma. Ennek ellenére legtöbbször el szoktak kérni egy jelképes összeget (az Állatvédőrségnél ez most éppen 5000 Ft). Hogy miért jelképes? Azért, mert minden kutyát egészségügyileg ellenőrizve, adott esetben helyrerakva, kötelező chippel ellátva, oltva, féreghajtva, sokszor ivartalanítva adnak ki – és ha valaha volt a környezetedben állattartó, vagy neked volt már állatod, akkor egyértelmű kell legyen, hogy az a bizonyos jelképes összeg a fenti költségeknek valóban csak a töredéke. Éppen ezért nyilván nagyon hálásak lesznek ezen túl minden egyéb adományért, támogatásért, sőt, ami neked alapból nem kerül pénzbe, nekik viszont boldogság netovábbja, ha netán adóbevalláskor rájuk gondolsz adód egy százalékával (is). 🙂

 

Fajtiszta kutya örökbefogadás

Bár legtöbbünknek a „menhely” és „örökbefogadás” szóról valami ismeretlen eredetű szőrgombóc ugrik az agyába (nekem speciel azok a kedvenceim, akiknél a lehető legkisebb esély eltrafálni, hogy mégis honnan bújhattak ők elő: ők a legcukibbak), a legtöbb menhelyen előfordulnak határozottan beazonosítható kutyusok is (az is előfordulhat, hogy ismert a befogadott állat származása, szülei is). Ráadásul sok állatvédő szervezet kifejezetten „szakosodik” egyegy elismert fajtára, vagy, mint például a Noé Állatotthon is, az általános befogadáson túl rendelkezik fajtaspecifikus szekciókkal is. Tehát ha van konkrét elképzelésed, hogy mondjuk kifejezetten németjuhász kutyát szeretnél, ugyanúgy választhatod ezt a nemes döntést, hogy megmentesz egy bajbajutottat, érdemes böngészni a netet, hogy nagy eséllyel megtaláld AZ IGAZIT. A Kutyabarát.hu oldalán például találsz egy listát fajtamentő szervezetekről.

Ebben az esetben az örökbefogadás menete nagyrészt ugyanúgy zajlik, annyival kicsit kiegészítve, hogy még körültekintőbben választják ki a gazdikat (még nagyobb a veszély, hogy szaporítási céllal akarja valaki megszerezni, tehát az ivartalanítás kiemelten fontos ez esetben, illetve általában ilyen egyedekre nagyobb a túljelentkezés, tehát mindenképpen valami alapján szűrni kell a jelentkezőket). Itt egy példa a fajtiszta kutya örökbefogadásának feltételeiről: Ebtelep.hu – fajtiszta kutya örökbefogadás.

Ha viszont netán túlteng benned a segítenivágyás, és az a célod (mint például nekem is), hogy minél esélytelenebb lénynek add meg mégiscsak az esélyt, elárulom, hogy érdekes, szerintem nem igazán logikusan megmagyarázható módon a legkevésbé népszerűek a

Noé menhely - Csip
szerelmem, Csip, a Noé Állatotthon lakója várja még az álomgazdit – katt a képre!
  • nem kölyök (akár idős),
  • keverék,
  • nagytestű,
  • fekete
  • (+ akár valami egészségügyi rendellenességgel – vakság, mozgásszervi problémák, allergia) megvert

egyedek. Így arra biztatlak, gondolj rájuk is mint potenciális jelöltekre. Hidd el (saját tapasztalat!), ők is ugyanannyira (sőt…!) tökéletes, szép és okos családikutya-alapanyagok, mint szerencsésebb társaik! Ésakkor itt a remek alkalom, hogy, amennyiben még nem sikerült okot mutatnom rá, miért a menhelyi örökbefogadást válaszd:

 

Végül, de nem utolsósorban: miért is jó menhelyről örökbefogadni?

Mert olcsóbb, mint mondjuk a tenyésztőtől – na, ez a rossz válasz. Az viszont például már jobban hangzik, hogy, mivel az esetek többségében nincs túl sok információ a választott kutya előéletéről, felmenőiről, ezért nem lesznek előítéleteink, illetve nem kell mindenféle felesleges dolgon aggódnunk, hiszen nem tudhatjuk, min is kéne aggódnunk. 🙂 De félretéve a viccet (már ha ez az volt), a szaporítótól való vásárlással szemben a megfelelő állatvédő szervezettől történő örökbefogadáskor biztosak lehetünk benne, hogy az állat megkapta a kötelező chipet, kezdőoltásokat és féreghajtókat.

Igazából nehéz túllépni a közhelyen, azaz annál nagyobb előnyt találni, mint azt, hogy ezzel jót teszel. Jót teszel egy szenvedő élőlénnyel, jót teszel egy szervezettel, a társadalommal és nem utolsó sorban saját magaddal. Mert túlnyomó többségében az örökbefogadott állatok sokszorosan hálálják meg azt, hogy befogadták. És ezt az érzést csodálatos megtapasztalni.

Loló örökbefogadás előtt - után
Dolores kutyám örökbefogadás előtt, alatt és után – boldog, képzett, okos kutya

A menhelyesek azt mondogatják, ha örökbefogadsz egy kutyát, azzal két életet mentesz meg: egyik élet a kutya, aki végre gazdira talált nálad, a másik az, akit a helyére be tud fogadni a menhely. Hát nem megéri, hogy két óriási pluszponttal indíts a mennyországban?!

SZZS