Kutyafajták

Uszkár

Közép uszkár
Óriás uszkár
Törpe uszkár

Uszkár – Habcsók a mocsárban

„Egy habosra tupírozott, vattacukor megjelenésű uszkár ringben lejtett elegáns kűrjét elnézve, nehéz elképzelni, hogy ősei mocskos tocsogókban, zavaros pocsolyákban apportírozták a vadkacsát. Az ún. „oroszlán” fazonú nyírás is, mely szorosan összeforrt az uszkár nevével és melynek látványától legtöbben a megbotránkozva, döbbenettel, vagy harsányan kacagva elvetődnek, valamikori munkájával állt összefüggésben. A far- és combtájékon rövidre nyírt szőrzet a könnyebb úszást, az ízületeken hagyott pom-pom pedig a reuma és egyéb külső sérülések elleni védelmet szolgálta. Az uszkárosok legalábbis ezt állítják. Jobb magyarázat híján kénytelenek vagyunk hinni nekik, máskülönben nehéz volna ész érvekkel megindokolni a szőrzetalakítás formavilágában mai napig extravagánsnak számító oroszlán fazont.

(…)

Az eredeti, dolgozó uszkárok egyébként méretben a mai óriás uszkárokhoz közelítettek, ezen kívül érdekes, de akkortájt még a mi pulinkéhoz hasonló, zsinóros szőr köntöst viseltek. Azt persze mindenképp tudni kell, hogy az uszkárt – még ha csak hobbi céllal tartott kutyáról van is szó – hetente egyszer át kell fésülni, másfél-két havonta pedig kötelező vizitet kell tartani a kutyakozmetikusnál, nyírás és generálszerviz (fülpucolás, tappancs ápolás, stb…) céljából. Ennek elmulasztásával a kutya szőre idővel összeáll, benemezesedik és hamarosan azon vesszük észre magunkat, hogy egy ballagási tarisznya kocog pórázunk végén. A szőrápolási rutintól egyébként nem kell annyira félni, mivel egyáltalán nem nagy ár a korábban vázolt pozitívumokért. A tendencia mégis az irányba mutat, hogy sokan nem szeretnek kozmetikusnál pepecselni, ennek köszönhetően az uszkár népszerűsége napjainkra visszaesett. Ez igazán kár, pedig nagyon szórakoztató és kellemes partnerre lel benne, aki egy komfortos, könnyen kezelhető, vidám partnerre vágyik kutyája személyében, és idejét nem kiképzéssel, hanem sokat játszva, kedélyesen szeretné eltölteni kedvencével.

Az uszkár igazi lakáskutya, emberhez való szoros kötődése és puha szőrzete kerti tartásra nem is nagyon teszi alkalmassá. Nyugodt szívvel ajánlható kezdők és nem túl erélyes gazdák számára is, ugyanakkor a kisgyerekesek inkább más fajtát válasszanak maguknak. Egyedül talán az óriás uszkár bír elég stramm fizikummal ahhoz, hogy a cseperedő gyermekek rohamainak ellenálljon, a közép, törpe és toy uszkárt azonban lelketlenség az apró emberkék kísérletező kezei közé engedni.”

Forrás: Balaskó Norbert


Uszkár, közép

standard uszkár

Uszkár (közép) leírása

Elegáns megjelenésű, könnyed, szinte lebegő járású kutya. Feje kissé elkeskenyedő, stopja enyhe, orrháta egyenes. Orrtükre fekete, barna vagy ezüstszürke. Hosszú, lelógó füle végén lekerekedik. Háta egyenes, ágyéka feszes, fara vízszintes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamosak, oszlopszerűek. Farkát függőlegesen tartja, a felére csonkolják. Szőrzete zsinóros vagy fürtös, sajátos formára (oroszlán- vagy holland fazon) nyírják. Színe fekete, fehér, barna, ezüstszürke, sárgabarackszínű (apricot).


Uszkár, óriás

óriás uszkár

Uszkár (óriás) leírása

Nagy termetű, elegáns megjelenésű kutya. Koponyája széles, arcorri része kissé elkeskenyedő. Orrtükre fekete vagy barna, ill. szürke. Szeme sötétbarna. Füle hosszú, lelóg. Törzse karcsú, izmos. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek. Mancsa kerekded, ujjai zártak. Farkát felére csonkolják, felfelé tartja. Szőrzete zsinóros vagy fürtös. Különböző fazonra nyírják. Színe fekete, fehér, ezüstszürke, apricot (sárgabarackszínű) vagy barna.

Uszkár, törpe

törpe uszkár

Uszkár (törpe) leírása

Kis termetű, harmonikus felépítésű eb. Feje kicsi. Stopja enyhe, orrtükre a szőrzet színének megfelelően fekete, szürke vagy barna. Szeme kissé ferde metszésű, barna színű. Füle lecsüng, a vége lekerekedik. Háta izmos, ágyéka feszes, fara lekerekedő. Mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Mancsa kicsi, ovális, ujjai zártak. Farkát egyharmadára kurtítják. Szőrzete göndör, gyapjas, sűrű és dús. Színe fekete, fehér, barna, apricot, ezüst.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv