Kutyafajták

Airedale terrier

Airedale terrier

Airedale terrier – A terrierek “Balázs Palija”

„Egy kutyafajta konkrét kiválasztása korántsem egyszerű feladat. Egyesek divatból, mások laikus hozzá nem értéssel, vagy pillanatnyi szimpátia alapján döntenek, megint mások hosszas vajúdás, rengeteg cikk, szakkönyv áttanulmányozása és számtalan kutyás véleményének meghallgatása után voksolnak egy adott fajta mellett.

Nos, én is ebbe a csoportba tartozom.  Figyelembe véve, hogy városi körülmények között élek, a leendő kutya méretét, belső tulajdonságait, temperamentumát és saját affinitásomat mérlegelve jutottam el az Airedale terrierig.

A végleges döntést megelőzően, tucatjával faltam a különféle fajtabemutató írásokat és csalódottan tapasztaltam, hogy ezek többségében – tisztelet a kivételnek – sokszor túl hangsúlyos egy adott kutyafajta kialakulásának története és a részletes standard boncolgatása. Természetesen ezek is fontos dolgok, de szerintem a fajta vérmérséklete, habitusa, használhatósága sokkal jobban érdekel egy átlagos hobbikutyást, mint az, hogy ősei melyik völgyben hajkurászták a vidrát, esetleg milyen végtagszögelések a kívánatosak a kiállítási egyednél. Sajnos a fajteleírásokban az igazán fontos tulajdonságok (jellem, képezhetőség, stb…) sokszor háttérbe szorulnak, vagy sztereotípiákra szorítkoznak. Pedig akinek nincs lehetősége személyes tapasztalatokat gyűjteni, csak ezekre hagyatkozhat.

Mindezek tükrében fontosnak tartom megosztani személyes tapasztalataimat a fajtáról, mellyel azt remélem, segítséget nyújtok az Airedale-ről alkotott, objektív kép kialakításában.”

Forrás: Balaskó Norbert


Airedale terrier leírása

Erőteljes felépítésű, elegáns megjelenésű, harmonikus mozgású állat. Füle előrebicsaklik. Szeme kicsi, sötétbarna. Nyaka hosszú, izmos, háta egyenes, feszes, ágyéka rövid. Farkát kétharmadára kurtítják, egyenesen felfelé tartja. Végtagjai párhuzamosak, oszlopszerűek. Szőrzete közepesen hosszú, sűrű, kemény, a koponyáján és a fülén rövidebb, lesimuló. Trimmelik. Hátán, nyakának és farkának felső felületén a szőr fekete, teste többi részén világos cserbarna.

Airedale terrier eredete

Angliában, Yorkshire környékén, pontosabban az Airedale völgyében tenyésztették ki, mintegy száz esztendeje, a már kipusztult fekete terrier, továbbá az ír, a welsh és a foxterrier, valamint a vidravadász kutya (Otterhound) keresztezése révén.

Airedale terrier tulajdonságai

Kiegyensúlyozott, jó vérmérsékletű, szófogadó, könnyen kiképezhető. Bátor és fogós.

Airedale terrier alkalmazása

Vidravadászatra tenyésztették ki valaha. Napjainkban sokoldalú munkakutya.

Profil: őrző-védő kutya.
Marmagasság: kan 58-61 cm, szuka 56-58 cm.
Testtömeg: 22-23 kg.
Táplálékigény: 1365 g/nap.
Alomszám: 5-10 kölyök.
Várható élettartam: 12-14 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

Airedale terrier