Érdekességek, hasznos információkSaját élmény

Kutyával az IKEA-ban

Egyik LPM&P (Láthatatlan Póráz Módszer & Program) trénertársammal a Kutyaoktató képzés elvégzése után úgy döntöttünk, hogy találkozunk, átbeszéljük a terveinket, ötletelünk egy kicsit, s mindezt egybekötjük egy kutyázós programmal. Mivel mindketten szeretünk beszélgetés, ötletelés közben kávézni és sütizni, ezért az IKEA-t választottuk helyszínül. Igen, az IKEA kutyabarát, úgyhogy az előzetes terveknek megfelelően vihettük magunkkal a négylábú szőrösöket is, s mivel még nem voltak ilyen helyszínen, ilyen szituációban, ezért számukra is remek programnak ígérkezett.

Így is volt, amit utána sokszor emlegettünk, úgyhogy valamivel több, mint 1 évvel később megismételtük a kutyás IKEA-zást.

Mit vigyünk magunkkal – kutyabarát IKEA

 • oltási könyvet
 • kakis zacskót – mert balesetek mindig történhetnek
 • elegendő papírzsebkendőt – esetleges bepisilés vagy akár hányás esetén jöhet jól
 • itatótálat
 • vizet
 • „varázsszőnyeget” – ez LPM&P kellék, s nagyon szeretem ilyen helyzetekben használni

Hogy néz ki egy ilyen program, amikor kutyával megyünk az IKEA-ba

Mindenképpen elmegyünk előtte egy pisi-kaki sétára, illetve fontosnak tartom azt is – főleg fiatalabb kutyáknál -, hogy a séta során legyen egy kis „fárasztás” is, pl. labdázás vagy futkározás vagy játék más kutyákkal. Ha ez megvan, akkor sokkal nyugisabb a beltérben, ahol pórázon kell közlekednie, időnként jobbra-balra totyogva, várakozással fűszerezve.

Elolvassuk, megismerjük a Házirendet. A helyszínen is ki van rakva (általában a bejárat közelében), de még jobb, ha indulás előtt, otthon tájékozódunk az interneten: IKEA Házirend

(Az időnkénti változtatások miatt előfordulhat, hogy idővel a linken nem lesz elérhető a dokumentum. Ebben az esetben az IKEA weboldalán érdemes megkeresni az aktuális házirendet.)

Kutyával az IKEA-ban

A bejárat közelében lévő „várakozói kanapéra” leültünk, hogy rendezzük a sorainkat (kutyakabát a táskába, jutifalattartó a helyére, esetleg vizesblokk látogatás a gazdiknak stb). Illetve az első „Hogy érkeztél, mi van benned?” beszélgetést is itt ejtettük meg, hogy közben a kutyák is kicsit megnyugodjanak és alapjáraton – nem pedig felfokozott állapotban – indulhassunk neki a körünknek. 🙂

Kutyával az IKEA-ban

Lépcső vagy lift

Mivel mindkettőnknek kistestű kutyája van, ezért úgy döntöttünk, hogy lépcsőzés helyett a liftet választjuk. Málnának nem okozott gondot a liftezés, de Dobosnak nem volt a kedvence. Ez annak tudható be, hogy eddig nem igazán liftezett, így ismeretlenül hatott rá a liftezéssel járó érzés. Éppen ezért el is határoztam, hogy még párszor liftezni fogunk, hogy Dobos hozzászokjon. Így is lett, a 3. alkalom már szinte teljesen sima volt. 🙂

IKEA – kutya

IKEA kutyabarát

Az oké, hogy az IKEA kutyabarát és szeretettel fogadják a kedvenceinket is az áruházban, de azért ez nem azt jelenti, hogy a kutyáink bármit csinálhatnak. Éppen ezért, egyrészt fokozottabban figyeltünk rájuk, másrészt kezdettől fogva jeleztük, hogy milyen keretek között élvezhetik a közös programot. Szabad szaglászni, megnézni, dolgokat, de pl. nem szabad felmászni, ráugrani a polcokra, a kanapékra, ágyakra és nagy játékba se bonyolódjanak, mert annak kint van a helye. Na jó, egy kis birkózás beleférhet… 🙂

Nekem pl. kimondottan tetszik, hogy ha egy kutya érdeklődő, szaglászik, felfedez, ezért én amikor csak lehet, szoktam hagyni neki, megyek vele. Viszont szeretem, ha ő is türelmesen megvárja, amíg én megnézek valamit. De! Ezt csak úgy magától elég kevés kutya csinálja meg, ezért mondani vagy mutatni kell neki, hogy mit szeretnénk. Pl. gyere, erre megyünk… jó, ül – vááár. Tehát nem rángatom magam után a pórázon és nem várom el, hogy kitalálja a gondolataimat, hanem tudatom vele. És persze nem fukarkodom a dicsérettel. A jutalomfalat ott van kéznél, de nem az az elsődleges, hogy végig tömjem bele és csak azzal irányítsam a körülményeket.

(Persze, ha olyan izgatott a kutyám, mert még kölyök, vagy először van ilyen helyzetben és nem lát – nem hall, csak menne az orra után, akkor igenis szükség lehet a sok falatra és hogy azzal irányítsuk és mutassuk neki, hogy mit szeretnénk, ha csinálna.)

IKEA – kutya – emberek – gyerekek

Tehát jöttünk-mentünk, sétáltunk, nézelődtünk és közben kommunikáltunk egymással, figyeltünk egymásra. No, meg figyeltünk a környezetünkre is. Találkoztunk olyanokkal is, akik ellágyult szemekkel figyelték a kutyákat, de találkoztunk olyanokkal is, akik nagy ívben kikerülték őket. Teljesen természetes, hogy nem mindenki kutyás, éppen ezért az ő igényeiket is figyelembe vettük.

Többnyire persze a gyerekek voltak főszerepben, vagy azért, mert nézni akarták a négylábúakat, vagy azért meg meg is akarták simogatni. 🙂 Mivel Málna nem kedveli az idegenek közeledését, érintését, ezért előre jeleztük, hogy nem szeretnénk hogy megsimogassák. Mivel a kutya nem tud beszélni, nem tud szólni, így a mi feladatunk, hogy tudjuk, ismerjük az igényeit és tartsuk a határait. Mert bizony, ha mi nem tartjuk, akkor ő fogja a saját kutya módján/nyelvén, ami ijesztő lehet egy gyerkőcnek (pl. morgás).
Dobos viszont imádja a gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Aki kicsit is kedves hangolt szól hozzá, annak úgy csóvál, mintha ezer éves ismerőse lenne és ha kontaktra kerül a sor, akkor bizony pusziosztásból nincs hiány. Úgyhogy vele kapcsolatban pedig erről kellett tájékoztatni a simogatásra vágyókat, hogy el tudják dönteni, így is szeretnék-e, hogy odaengedjemi?!

Technikai szünet

Miután a felső szinten mentünk egy kört és megnéztük a minket érdeklő dolgokat, lementünk az utcaszintre – természetesen lifttel 🙂 – és itatás után kivittük a kutyákat egy zöld területre, hogy ha kell nekik, akkor el tudják végezni a dolgukat. Így másfél-2 óra után kellett is nekik. A izgatottság, új ingerek még egy felnőtt, szobatiszta kutyánál is felgyorsíthatják az anyagcserét, illetve a sok szaglászás, felfedezés miatt többet ihatnak, tehát abszolút helye lehet egy pisi-kaki szünetnek.

A technikai szünetet követően a piactéren is körbementünk, majd teljes egyetértésben úgy döntöttünk, hogy ideje megebédelnünk. Ez kicsit nehezebb kérdés és egy kis tervezést igényel, ugyanis az éttermi részre, illetve a büfé területére nem szabad bevinni kutyát. Ezt mi úgy oldottuk meg, hogy az éttermi rész legszélén lévő sarki asztalhoz ültünk le és magunk mellé, de tulajdonképpen már az éttermi részen kívül fektettük/ültettük a kutyákat.

kutya IKEA

Türelmesen megvárták (kb. 2 órán keresztül), hogy megebédeljünk, sütizzünk, kávézzunk és közben tovább beszélgessünk az élet nagy dolgairól, kutyákról, gazdikról, sikerélményekről és persze a nehézségekről is.

IKEA kutya

Összegzés, tippek – kutyabarát IKEA

 • Mindenképpen olvassuk el a házirendet és tartsuk is be. Ha már lehetőséget kaptunk arra, hogy velünk tarthassanak négylábú barátaink, ne éljünk vissza vele.
 • Készüljünk fel arra az eshetőségre is, ha esetleg baleset történik és odapiszkít a kutyánk, akkor azt el tudjuk takarítani.
 • Legyen nálunk az oltási könyv
 • Figyeljük a saját kutyánk igényeit és tartsuk a határait
 • Figyeljünk a többi vásárlóra, látogatóra is
 • Hosszabb ott tartózkodás esetén itassuk meg a kutyát és tartsunk pisi szünetet