Kutyafajták

Német boxer (Bokszer)

Bokszer

Boxer – Az orrbagyűrt izomgolyó

Vannak, akik szerint a boxert jelleme az emberi természethez legközelebb álló kutyává teszi. Nos e kijelentés nyilván kissé szubjektív, hisz általában minden rajongó saját kutyafajtájáról állítja ugyanezt, de tény, hogy a boxerek markáns megjelenésükkel, karakánságukkal, ugyanakkor szeretetteljes lelkükkel valóban egyedi karaktert képviselnek a kutyafajták sokszínű világában.Még Konrad Lorenz professzor is elismerűen szól róluk Ember és kutya című könyvében, noha a természettudós igencsak sajátos módon kategorizálta a különböző fajtákat. Szerinte a kutyák egy része a sakáltól (aureus vérű kutyák), másik része a farkastól (lupus vérű kutyák) származik. Az általa aureus vérűnek bélyegzett kutyákat helyenként meglehetős lenézéssel, olykor-olykor igencsak cinikusan kezelte. Ezek a fajták – véleménye szerint – sosem nőnek föl, ragaszkodásuk gyökerét egy életen át tartó, infantilis szülő-gyermek kapcsolattal jellemezte, mely minőségében fel sem érhet az általa oly nagyra becsült lupus vérű fajták – ő az északi fajtákat és a chow-chow-t értette ezalatt – lovagias barátságához. E sarkított és vitatható felfogás dacára is méltatta a boxereket: „Eszemben sincs, hogy lebecsüljem a derék, kevésbé komplikált idegrendszerű kutyákat, sőt ellenkezőleg, nagyon kedvelem a boxereket, meg a nagyobb testű terriereket, hisz olyan derűsen karakánok, olyan önzetlenül ragaszkodók, hogy még a nem túlzottan tehetséges nevelők sem igen tudják megrontani őket.” Lorenz nézeteit ismerve, ez nem kis dícséretnek számít.

(…)

A boxer ugyanis – mintha meg akarna felelni a Lorenz-féle kinyilatkoztatásnak – örök gyermekként viselkedik és még élete hajnalán is önfeledten bohóckodik gazdájának, melyet hivatalos formában  „szertelenségnek” szokták titulálni. Emellett természetesen, mint minden gyermekben, a boxerben is folyamatosan buzog a kíváncsiság, tettrekészség és játékosság, melyet szinte kiapadhatatlan energia táplál. Az a fajta vidám lelkesedés, ahogy a boxer mindenbe beleüti tömpe orrát, szintén jellegzetessége. Egy boxer teljes szívvel és lélekkel, valamint erőbedobással csinál mindent, azaz majdnem mindent, leginkább azt, ami valóban érdekli.

Bulldog ősétől örökölt konokság és kitartás a mai napig kiütközik viselkedésén. Ha időnként megmakacsolja magát, nehéz jobb belátásra bírni. Ilyenkor az akkurátus következetesség jelenthet megoldást, mert csak így sikerülhet eltérítenünk eredeti szándékától.

Mivel rendkívül játékos, emellett pedig mérhetetlenül ragaszkodó, kiváló eredményeket érhetünk el a játékos motiválás módszerével, mely legközelebb áll alaptermészetéhez.

Tekintettel arra, hogy önfejűségre hajlamos és meglehetősen energikus fajta, nevelésénél kellő hangsúlyt kell fektetnünk a fegyelmezésre is. A poroszos dresszúrát nehezen viseli és igencsak kilátástalan, sőt veszélyes próbálkozás erőszakkal megtörni makacsságát. Mégha sikerül is, pont erdetiségét veszíti el, lelkileg tönkre megy.

Ha a kiképzés során sikerül megteremtenünk a harmóniát a fegyelem, következetesség és a játékos motiváció között, akkor igen látványos munkát tudunk felmutatni boxerünkkel. Enélkül, azaz bármely elem mellőzésével a fegyelmezettség más értelmet nyer majd számára és  boxerünk csak a maga derűsen hanyag módján lesz engedelmes.

Jellemző egyébként, hogy kiegyensúlyozott idegrendszerének és gazdájához fűződő szoros viszonyának köszönhetően még a tartására nem igazán alkalmas személyek (pl. idős emberek), szakértelmet nélkülöző, vagy tapasztalatlan, elsőkutyás gazdák kezében sem válik kezelhetetlen, fékezhetetlen vadállattá. Én személy szerint például egyetlen olyan híradásra sem emlékszem, melyben boxer okozott volna bonyodalmat.

A boxer amellett, hogy szoros kapcsolatotban szeret lenni gazdájával, igényli a szellemi képességeit megmozgató feladatokat. Atletikus felépítése, robbanékonysága, mozgékonysága és tanlulásra való fogékonysága elsőrendű sportkutyává teszi.”

Forrás: Balaskó Norbert


Német boxer (Bokszer) leírása

Kisportolt alkatú, sajátos fejformájú eb. Feje szögletes, arcorri része rövid, széles. Koponyája domború, stopja kifejezett. Alsó metszőfogai előbbre állnak, mint a felsők. Orrtükre fekete. Szeme sötétbarna. Füle feláll, hegyesre csonkolják. Törzse négyzetes formájú, izmos, Háta rövid, egyenes, széles, marja kifejezett, ágyéka rövid, feszes, fara izmos, a farok felé kissé lejt. Mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa felhúzott. Végtagjai egyenesek, erős csontozatúak, párhuzamosak. Farkát rövidre csonkolják. Szőrzete rövid, testhez simuló, fényes. Színe sárga vagy tigriscsíkos.

Német boxer (Bokszer) eredete

Ősei hatalmas, dogszerű kutyák lehettek. A modern boxer kialakítása a német tenyésztők érdeme: az 1890-es évek elején egy müncheni „boxert” angol bulldoggal kereszteztek. Eredeti neve: Deutscher Boxer.

Német boxer (Bokszer) tulajdonságai

Rendkívül temperamentumos, bátor, ugyanakkor kedves, játékos, tanulékony, bár néha kissé makacs, önfejű.

Német boxer (Bokszer) alkalmazása

Ősei az ókorban harci és viadorkutyaként szolgáltak. Napjainkban ideális személy- és házőrző, kiváló sportkutya.

Profil: őrző-védő kutya.
Marmagasság: kan 59-63 cm, szuka 56-59 cm.
Testtömeg: 25-35 kg.
Táplálékigény: 1690 g/nap.
Alomszám: 5-8 kölyök.
Várható élettartam: 10-12 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

Bokszer kölyök