Kutyafajták

Amerikai bulldog

amerikai bulldog

Amerikai bulldog – Nem egyszerűen kutya, velejéig bulldog

„Sorozatos mellőzöttsége ellenére az amerikai bulldog mindmáig őrzi ősei örökségét és rendelkezik mindazokkal a kiváló tulajdonságokkal, melyek a „bulldog leszármazottakat” mindig is magukénak tudhattak.

Jellemzően két sebességi fokozata ismert: megrendíthetetlen nyugalom és elsöprő lendület. Alapjáraton az amerikai bulldog végtelenül kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletű kutya, aki képes egész délután szemlélődve heverészni a teraszon, ám ha olyan esemény történik, mely veszélyt hordozhat magában, azonnal ötösbe kapcsol és teljes sebességre felpörög. Ez a kettősség igen veszélyes „egyveleget” alkotna, ha idegrendszere nem volna olyan stabil, mint amilyen. Szerencsére azonban az amerikai bulldog nemcsak tiszta fejjel és fejlett ösztönkészlettel, hanem kifinomult intelligenciával is rendelkezik, ezért amellett, hogy nem okoz számára különösebb nehézséget a két ellentétes hangulat közötti átváltás, ahogyan az eltérő szituációk felismerése és lereagálása sem. Mindezt csak valóban indokolt esetben teszi, akkor, ha jó oka van rá.

Az amerikai bulldogra pillantva joggal feltételezhetjük, hogy ez a kutya valóban képes lehet dühöngő bikát megfékezni, vagy medvével harcolni. Túlzásoktól mentes, középnagy termetű kutya, mely kellően gyors és agilis, ugyanakkor 50-60 kilójával komoly „tűzerőt” képvisel. Alkatilag még heterogén fajta, mely a különböző területeken eltérő feladatokat végző kutyák miatt alakulhatott így. Alapvetően két típusa különböztethető meg. Az egyik ún. Standard, mely atletikusabb, könnyebb, felépítésű valamivel hosszabb orral rendelkezik és a Bully (Johnson, vagy Classic), mely nehezebb tömegesebb, szélesebb, nagyobb fejű, kicsit rövidebb orrú. Értelemszerűen a Standard kutyák a legkülönfélébb kutyás sportokban jeleskednek, míg a Bully-ik a kutyavilág erőemelői, akik rövid távon robbanékonyak és félelmetes erejűek, tehát mondjuk bemelegítés nélkül helyből ledöntenek egy téglafalat, de hosszabb távon, például kimerítő futás után kell nekik egy szusszanásnyi pihenő, hogy megismételjék a gyakorlatot…

Bár meggyőző fizikuma és marcona külseje félelmetes benyomást kölcsönöz számára, emberekkel szemben felesleges agresszivitást nem mutat, sőt kifejezetten kedveli a kétlábúakat. Nyitott a világgal szemben és szívesen köt barátságot még vadidegenekkel is, feltéve, hogy azok kellő tisztelettel és rossz szándék nélkül közelednek felé.

Baltával faragott, rusztikus megjelenése ellenére az amerikai bulldog meglehetősen szofisztikált lélek. Gazdájáért rajongó, végtelenül emberközpontú kutya. Pillanatnyi hangulatát, érzéseit rendkívül hűen tükrözi kerekded, bulldog ábrázata, mely arcjátékát – mint általában a hasonló rövid orrú fajtákét – még „emberibbé, még kifejezőbbé teszi.

Meglepő módon gazdáival szemben sosem él vissza vitathatatlan testi erejével és még olyan esetekben sem kérdőjelezi meg a családi rangsorban betöltött helyét, ha tulajdonosa nyilvánvalóan gyenge akaratú, határozatlan egyén. Ez azonban semmiképpen sem „felhívás keringőre”! Az amerikai bulldog tartása felelősségteljes, erős jellemű, következetes gazdát kíván. Egy ilyen kaliberű kutya tapasztalatlan, gyenge kezű embereknek nem való. Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai bulldogok elképesztő teljesítményeket produkálnak speciális súlyhúzó versenyeken. Nem ritka, hogy egy 50-60 kilós kutya 1600-1800 kilogrammot (!) is képes elvontatni. Nos ezek ismeretében képzeljük el, mi történik akkor, ha egy pórázon sétáltatott, de fegyelmezetlen, neveletlen amerikai bulldog egy rivális kutyát, vagy kergetni való macskát pillant meg az utca túloldalán. Szempillantás alatt átcsörtethet az úton és ebben a legkevésbé sem fogja zavarni a póráz ellentétes végén fityegő gazdája. Ha pedig éppen akkor jön arra egy autó, kész a tragédia…”

Forrás: Balaskó Norbert


Amerikai bulldog leírása

Erőteljes felépítésű, kissé a német boxerhez hasonlító kutya. Feje gömbölyű, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai izmosak, egyenesek, párhuzamosak. Farka hosszú, lelóg. Szőrzete rövid, sima. Színe tiszta fehér, vörös, szürkéssárga, csíkos, fehér foltos.

Amerikai bulldog eredete

Amerikai fajta. Egyes kinológiai források szerint több száz évvel megelőzte az angol bulldog kialakulását. Ez azonban nem bizonyítható egyértelműen. Eredeti neve: American Bulldog.

Amerikai bulldog tulajdonságai

Higgadt, jó természetű, könnyen tanítható, megfontolt kutya. Viszonylag szívós, ellenálló szervezetű. Bár meglehetősen rámenős, harcias, egyáltalán nem rosszindulatú.

Amerikai bulldog alkalmazása

A közhiedelemmel ellentétben soha nem volt gladiátorkutya, a telepesek házát, vagyonát, jószágát védte a betolakodók ellen. Manapság elsősorban őrző-védő szolgálatot teljesít, de kedvtelésből is tartják. Hazánkban is megkezdték tenyésztését.

Profil: őrző-védő kutya.
Marmagasság: 48-64 cm.
Testtömeg: 30-48 kg.
Táplálékigény: 2000-2200 g/nap.
Alomszám: 6-8 kiskutya.
Várható élettartam: 10-12 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

amerikai bulldog