Érdekességek, hasznos információk

3+1 tipp, hogy a kutyádnak ne legyen stresszes az ünnepi időszak

Szerző: Márton Karolina (vendégbejegyzés)

Nos, nekünk gazdiknak igazán felemelő, várva várt időszak a karácsony és a szilveszter. Azonban sok esetben a házikedvencek számára ez egyet jelent: stresszt, stresszt és még több stresszt!

Hiszen mi is történik ilyenkor?

Folyton rohangálunk, kevesebb időnk van a kutyánkra. Hiszen be kell vásárolni, főzni, sütni ami persze teljesen érthető. Emellett a karácsonyi lakomán új emberek, ritkán látott rokonok vannak és talán nagy gyerek hadsereg is zsibong a lakásban. Nem meglepő, hogy sok kutyának ez akár túlontúl sok is lehet.

És akkor persze ott a szilveszter éjjel, ami még mindig nagyon sokak számára a mindenféle, minél nagyobb zajjal járó durrogtatásról szól. Ilyenkor sok cica és kutya gazdi azonban nem ünnepel, hanem jobb esetben a kanapén, rosszabb esetben a fürdőszobában menedéket kereső házikedvencet próbálja megnyugtatni több-kevesebb sikerrel.

Cikkünkben most megosztunk pár tippet, amelyet bevethetsz, hogy nyugalmasabban teljenek ezek a napok.

  • Több mozgás

Legyen szó doromboló bajszosról, vagy éppen kutyáról, fontos a megfelelő mennyiségű mozgás a számukra. Ahogy a mondás is tartja: fáradt kutya = boldog kutya. Úgyhogy akár a nagy vendégsereg érkezése előtt, akár a szilveszteri ramazuri előtt állsz, tervezz be egy nagy sétát a kedvenceddel. Hidd el, az az extra 1 óra mozgás, kifizetődő lesz. Nyugodtabban fog viselkedni és ezáltal a környező ingerekre is kevésbé fog hevesen reagálni.

  • Foglald le!

Azzal már nagyon sok kutya gazdi tisztában van, hogy a kutyák az “orruk által” is nagyon jól lefáradnak. És igenis igénylik az agyi foglalkoztatást, a fizikai megléte mellett persze. Szerencsére ma már nagyon sokféle játék közül válogathatsz, amelyeket jutalomfalatokkal lehet megtömni például (Kong) és csak bökdösés, forgatás, stb. után jut hozzá a falatkákhoz.

Van ám azonban még egy szuper megoldás erre!

Ez nem más, mint a Lickimat!

Ez lényegében egy olyan etetőtál, amiben szét tudsz “kenni” dolgokat, vagy beleszórni apró jutikat. A LickiMat-en való munka (nyalakodás) endorfint szabadít fel, megnyugtatja és kiegyensúlyozottá teszi kedvencedet.

Miért is ajánljuk ezt?

  • jó stresszes helyzetekben
  • unalom ellen
  • habzsolás ellen
  • segít a megfelelő szájhigiénia fenntartásában

Mit tehetsz bele? Igazából akármit! Kutyafagyit, konzervet, jutit, kutya májpástétomot, ha barfozol, akkor a normál napi menüjét. De ha kedvenced speckó diétán van, mint pl. a Trovet állatorvosi tápjai, akkor ne csüggedj, konzerveket is találsz a kínálatban!

  • Biztosíts számára nyugalmat!

A kutyusod helye helye legyen kényelmes és védett, ahová szívesen megy magától is. Valamint zárd ki a kinti zajokat, húzd be a függönyöket, zárd be az ajtókat és ablakokat. Ezen felül kapcsold be a tévét vagy a rádiót, hogy valamennyire elfedje a beszűrődő zajokat.

A kinti kutyusokat is érdemes bent, zárt helyen tartani hiszen ilyenkor a pániktól iszonyú messzire tudnak elszökni sajnos. Ezek apróságok, de sokat segíthetnek a kedvencednek. A sétákat pedig a nagy durrogtatás előtt fejezzétek be, legkésőbb 10 óra körül, de ha 1-1 petárdától is már megijed a kutyus, akkor 5-6 óra körül.

+1 Tipp – Nyugtató termékek
A piacon többféle természetes hatóanyagú kutya nyugtató is létezik. Van köztük citromfüves, de például olyan is, amely bizonyos aminosavat tartalmaz, amely elősegíti a nyugodt közérzetüket. Ezektől önmagukban csodát várni nem szabad, de pl. egy jól felépített tréning során kiegészítésként segíthet.

Írta: Márton Karolina a Kutyakajás.hu gurutrénere