Kutyafajták

Malinois

malinois

Malinois – A korántsem balga belga

„Belga juhászként a köznyelv leginkább a tervuerent illeti, holott az elnevezés tulajdonképpen gyűjtőfogalom, hiszen négy különböző változatot takar. Ha pusztán a külsőt nézzük, e négyesfogat rövidszőrű tagja a Malinois, túlzásoktól mentes formájával, akár észrevétlenül elsikkadhatna a dús sörényű tervueren, az éjfekete Groenendael, illetve a göndör fürtös Lakenois mellett, ám a benne rejlő értékek fényesen túlragyogják visszafogott megjelenését.

„Rövid haj, hosszú ész” mondhatnák a malinois tulajdonosok kedvenc fajtájukra, és valljuk meg, nem is nagyon járnának messze az igazságtól. A malinois ugyanis vérprofi munkakutya, mely a kutyás sportok, feladatok bármelyikében – legyen szó agility-ről, őrző-védő versenyről, szolgálati, terroristaelhárító, vagy mentőkutya munkáról – az élvonalbeli elitet képviseli.

(…)

A malinois-ban tulajdnoképpen a profi „könnyűatléta prototípusát” képviseli a kutyák színes világában. Harmonikus, szikár testfelépítéssel, könnyű csontozattal rendelkezik, ezáltal nagyon gyors és fordulékony. Sebessége nem csupán mozgásra értendő. Reflexei, az adott szituációban fellépő reakciói is pillanatok alatt lezajlanak. Erre megdöbbentő példát meséltek nekem, melyet egy „RING” munkaversenyen készült videófelvétel bizonyított. A Ring – melyben a malik igen sikeresen szerepelnek – leegyszerűsítve, speciális, szabadfogású őrző-védő sportot takar, ahol a kutyáknak változatos, kiszámíthatatlan és életszerű szituációkban kell dolgozniuk, megengedettek az egész testes fogások, de maximális elvárás az önkontroll és irányíthatóság.

Nos a felvételen szerepelt egy olyan malinois, aki a menekülőelfogás feladatát kapta. A kiképző ráküldte kutyáját a sprintelő segédre, majd közvgetlenül a fogás előtt „Ereszd-Hozzám”-ot vezényelt. A kutya visekedése lélegzetelállító volt. Az állat a parancs elhangzásakor már a levegőben úszott, de amint meghallotta az utasítást, a másodperc tört része alatt megfordult, majd négy lábbal dobbantva, ellökte magát a segédről, majd tiszta erejéből vágtatott gazdájához.

Profi, de csak profiknak

Hát igen, a jó malinois, hozzáértő kézben ilyen és ehhez hasonlóan elképesztő teljesítményekre képes, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy mindezt csak szakértelemmel, türelmes és kitartó munkával lehet kihozni belőle. Hatalmasat csalódhatnak azok, akik azt gondolják, hogy a mali csodakutya, aki mindent pillanatok alatt megtanul és meg sem áll a csúcsig. Hamis illúzió pusztán csak a kutyától elvárni a kieemelkedő teljesítményt, az esetleges csalódás, vagy kudarc esetén őt okolni pedig becstelenség. Egy csúcsszuper versenyautóval sem lehet futamot nyerni, ha a volánnál közepes, vagy még rosszabb sofőr ül. Ráadásul a malinois olyan „versenyautó”, melybe csak kormányt és féket szereltek, gázpedálra nincs szükség, mert mindig maximális fordulatszámon pörög a motor. Többek közt ez az a tulajdonsága, melynek köszönhetően kivételes eredményekre képes a versenypályán, ugyanakkor szintén emiatt kiképzését nagyon könnyű elrontani.

A mali másik jellegzetessége – a korábban már említett – villámgyors reakcióképessége. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a malinois nagyon ösztönerős kutya, ezért ha kiképzése során túlzott terhelésnek teszik ki, vagy idejekorán nagy nyomás alá veszik, teljesen tönkre lehet tenni. Mindez fokozottan érvényes az őrző-védő munka azon fázisában, ahol a kutya ösztönváltásait igyekeznek kialakítani. Ennek lényege, a zsákmányszerző és védőösztön fejlesztése, illetve az ezek közti stabil váltás elérése, mely lehetővé teszi, hogy a különböző szituációkban ható, eltérő ingerek ellenére munkája precíz, magabiztos legyen. Belátható, hogy mindez milyen körültekintést igényel, ha a reakciók, váltások pillanatok alatt lezajlanak.

Ez sarkalatos pont az eredményesség szempontjából. A zsákmányszerző ösztönnel többnyire nincs is baj, feltéve, ha fokozatosan terhelik. A jó képességű malikban nagyon erősen jelen van és továbbfejlesztéséhez sem kell túl nagy „bűvészmutatvány”. Az őrző-védőzéshez szükséges védőösztön fejlesztése, illetve kiaknázása azonban már nem ennyire egyszerű, mivel csak később teljesedik ki olyan mértékben, hogy kiképzés során szerephez jusson. Szomorú, de sok, alapvetően jó képességű malinois „vérzett már el” önhibáján kívül olyan kiképzők keze alatt, akik más munkakutyafajták kiképzéséből vett metodika alapján viszonyultak hozzá.

„Monsieur szangvinikum”

Ilyen jellegzetes hibák közé tartozik a túlzott határozottság, és erélyesség is. Egy-egy olyan pórázrántás mondjuk, ami egy rottweilernek meg sem kottyan, a malinois személyiségére hosszabb távon igencsak „demoralizálóan” hat. Becsmérlői érzékenynek titulálják emiatt, holott egyszerűen csak arról van szó, hogy alapvetően szangvinikus természete és a benne lezajlódó idegfolyamatok gyorsasága folytán, egyszerre fogad be minden külső információt.”

Forrás: Balaskó Norbert


Malinois leírása

Egy kissé emlékeztet a német juhászkutyára. Feje erőteljes, de nemes vonalú. Szeme sötétbarna, füle feláll. Törzse erőteljes, izmos, téglalap alakú. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. Farka hosszú, a csánk alá ér, a végét egy kissé visszahajlítva tartja. Szőrzete rövid, a nyakán gallért, a farkán zászlót alkot. Bundája feketével tűzött vörös színű.

Malinois eredete

Belga fajta. Standardját 1880 és 1890 között rögzítették.

Malinois tulajdonságai

Szívós, tanulékony, figyelmes, bátor.

Malinois alkalmazása

Terelőeb, s egyúttal félelmet nem ismerő őrző-védő. Az I. világháborúban a tervuerennel együtt hadikutyaként vált híressé: a sebesültek felkutatását nagy elszántsággal, gyorsasággal, eredményesen végezte. Sportkutyának, testőrnek is kiváló.

Profil: mindenes munkakutya.
Marmagasság: kan 62 cm, szuka 58 cm.
Testtömeg: 24-28 kg.
Táplálékigény: 1550 g/nap.
Alomszám: 6-8 kölyök.
Várható élettartam: 12-14 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv