Kutya betegségek

Kutya láz

Ha kutyánk beteg, a legelső teendő megmérni a testhőmérsékletét. Hogyan értelmezzük a leolvasott értéket? Az egészséges kutya normális belső testhőmérséklete (végbélben mérve!) 38,5 °C, tehát magasabb az emberénél. Tudnunk kell azonban, hogy különféle élettani folyamatok hatására (például rohangálás) 3-4 tizeddel, sőt néha egy teljes fokkal is többet mérhetünk, és az állatnak még sincs semmi baja. Egy további szempont: reggel minden élőlénynek alacsonyabb a testhőmérséklete, mint az esti órákban, ezért inkább a reggeli adatok a mérvadók.

kutya lázmérés

A kölyköknek ugyancsak jóval melegebb a testük, mint a kifejlett állatoknak, ezért ne ijedjünk meg, ha a hőmérő 39 °C-ot mutat. Ez teljesen normális állapot! Amennyiben azonban a higanyszál 39 °C fölé emelkedik, akkor már baj van. A 40 fokos láz általában súlyos, baktériumos vírusos megbetegedést jelez. Azért használjuk a „jelez” kifejezést, mert a láz már a tünet kialakulása előtt tudtunkra adja, hogy kutyánk beteg. A láz ugyanis a szervezet védekezése; a betegség leküzdését szolgálja.

Hippokratész „tisztító tűz”-nek nevezte, mivel megakadályozza a kórokozók szaporodását, ily módon fékezi vagy megszünteti a betegség elhatalmasodását. Ez azonban nem mindig sikerül. A hosszan tartó, magas láz annyira legyengíti az állat szervezetét, hogy belepusztulhat. Éppen ezért, ha a hőmérő higanyszála veszélyesen magasra kúszik, ne próbáljuk a kutyát magunk kúrálgatni, hanem a legrövidebb időn belül forduljunk szakemberhez.

Lázmérés

A kutya testhőmérsékletét az ember-gyógyászatban használatos hőmérővel mérjük. Mielőtt a hőmérőt az állat végbelébe helyezzük, rázzuk le, s higanyos végét enyhén kenjük be valamilyen zsíros kenőccsel (például vazelinnal). Egyik kezünkkel emeljük fel a kutya farkát, a másikkal határozott, de gyengéd mozdulattal csúsztassuk a hőmérőt a végbélbe. A művelet a legegyszerűbb akkor, ha az eb áll, de az sem okoz különösebb gondot, ha fekszik.

Az, hogy milyen mélyre toljuk be a hőmérőt, a kutya testnagyságától függ. Kis testű állatoknál csak annyira, hogy a higanyos rész elfedje, nagy testűeknél a hőmérő feléig vagy még tovább kell betolnunk. Ha úgy érezzük, hogy a hőmérő székletbe ütközött, próbáljuk meg még egyszer.

A modernebb hőmérőket elég már 20-30 mp-ig az állatban hagyni, de a pontos mérési időről mindig tájékozódjunk a hőmérő útmutatójából (szerkesztői megjegyzés). A lázmérést naponta legalább kétszer, reggel és késő délután kell elvégezni.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv