Fogápolás

A fogápolás kezdetben nem jelent mást, mint a helyes étrend megválasztását, hogy megőrizzük kutyánk fogainak egészségét. Olyan ételt kell választani, ami elősegíti a fogak tisztán tartását. Rágni, tépni, őrölni kell a fogaknak, hogy a lerakódások kialakulását elkerüljük, és ne alakuljon ki fogkőképződés.

Gyakori tévhit, hogy csontot kell adni a kutyának fogtisztítás gyanánt. Sajnos egy csont elrágása során kutyánk könnyen felsértheti a száját, amely kezeletlenül hagyva gyulladások és fertőzések melegágya lehet. Csontos marhaszegy darabolva, sok-sok hússal azonban jó megoldás lehet.

kutya fogápolás

Az üzletek polcain körülnézve széles választékra lelhetünk. Nagy szemű száraz táp, fogtisztító falatok, jutalomfalatok, kekszek és rágócsontok mind-mind jó lehet. Érdemes klinikailag tesztelt terméket választani, mely bizonyíthatóan csökkenti a lerakódások kialakulását. A rágócsont vásárlásánál körültekintően válasszunk, „kutyánk szájához illő” méretben, formában és szilárdságban. Emellett használhatunk speciális szájsprayt vagy ivóvízbe keverhető szájhigiéniás cseppet is.

A fogmosás is szóba jöhet, de a kutyáknak fejlesztett termékeket használjuk!

Rendszeres állatorvosi ellenőrzés sem árt, mert egy külső szem időben észre veszi az elváltozásokat és megkezdhetjük a kezelést.

Fogápolás kistestű kutyáknál

Kistestű kutyák fokozatosan veszélyeztetettek, mert őket előszeretettel etetik konyhai maradékkal, édességgel, ami nem kedvez a fogaknak. Sajnos idő előtti fogvesztés, fogkövesedés, büdös száj az eredménye. Nem kell, hogy így legyen! Előzzük meg!

Mutasd a fogad!

Mire jó ez? –kérdezték a gazdák csodálkozva a kutyaiskolán, amikor sor került a „fogmutatás” gyakorlására.  Részben az Engedelmes vizsga első gyakorlata volt, ezért a vizsga tematikáját követve haladtunk.

Másrészt gyakorlati haszna is van bőven, mert ki ne tapasztalta volna, hogy a kutya szájában turkálva, milyen komoly ellenállásra számíthat? Egy fogba beakadt csont vagy fadarab kipiszkálása is lehetetlen lenne az ellenálló kutyánál. Ráadásul az állatorvosi vizsgálat is megkönnyíthető, torokgyulladás, köhögés esetén, ha felkészülten megyünk a rendelőbe, mert a kutya megszokta, hogy a száját is matatjuk.

Na és a kiállítás! Ott a körbe belépve szintén az első mozzanat, hogy a bíró megkér minket, hogy mutassuk meg a kutya fogát! Ennek a fogmutatásnak formai szabálya van, így ezt mutatom be.

fogváltás, kölyökkutya fogai

Mint, mindent ezt is kölyökkorban érdemes elkezdeni, mert akkor még könnyebb irányítani a kutyát. Az otthoni gyakorláshoz is tegyük rá a nyakörvet, ha kell a pórázt is. Olyan szituációt modellezünk, mintha állatorvoshoz, avagy kiállításra mennénk.

Ne izgulj, ha nagyon ellen áll, attól még nem fáj neki. Miért áll ellen, ha nem fáj neki? Makacs, önfejű?

NEM, ennél sokkal egyszerűbb a válasz és az etológia van segítségünkre.

Miért csinálja a kutya?  A teljes pofafogás dominancia kifejezés, leegyszerűsítve, egyfajta rangsor beállítás. Kutyáknál már ritkán észrevehető, de a farkasoknál még ma is megfigyelhető ez a mozdulat. Pont úgy működik, mint a mar fölé hajolás, másik kutya fölé magasodás. Ezt teszi az ember is, ráhajol, a kutya fölé magasodik, szorongatja a pofáját, tehát sok negatív ingert ad. A kutya szemszögéből teljesen logikus, hogy kihátrálna a kellemetlen helyzetből.

Ezért jó, ha megtanult egy sor másik dolgot a kutya, azt most mind bevethetjük. Határozottság, céltudatosság, segít megoldani ezt a helyzetet. Nem baj, ha az ember dominál a kutya felet, de ezt nem kell durván és türelmetlenül tennie!

A fogmutatás menete

Szóval leülteted, a két lábad közé veszed úgy, hogy mögötte legyél, ne pedig előtte. A fejét felemeled. Nem hajolsz, nem görnyedsz rá a kutyára és a pofarészét se markolászod két kézzel, nem szorongatod, de lazán és határozottan tartod. Az állát alul megtámasztod, az alsó ínyét úgy teszed láthatóvá, hogy picit a hüvelykujjal lehúzod, a felsőt két ujjal felhúzod.

Amikor azt érzed, hátrálna, picit térddel zárod és megtartod. Amint nyugodt, megvakargatod az állát, lazítod, és kísérletezel megmutatni a fogát. Ha csapkodna és erőszakosan menekülne, bújna ki, a nyakörvét használod a fegyelmezéshez, miközben mondod a “Nem” szót (ha megtanulta mi is az). Ül! Nyomatékosítod, és kezded elölről. Nyugodt vagy, állát felemeled, „mutasd a fogad” – kapcsolhatod majd hozzá a vezényszót is.

Nem legyőzni akarom, de éreznie kell a határozottságom. Mindezt úgy közvetítem, hogy nem szembe vagyok vele, nem hadonászok, meg nem ütögetem az orrát, még csak nem is utasítgatom. Amikor nyugodtan fogadja az én akciómat, megdicsérem, megpaskolom és elengedem játszani, vagy dobálok neki játékot.

Mikor otthon már jól megy, gyakorolj idegen helyen is! Menj el nagyon forgalmas helyre, busz végállomás, nagy forgalmú közlekedési csomópont stb. a lényeg sok ember, sok inger legyen! Ott is gyakorold a fogmutatást!

Miért hasznos a fogmutatás gyakorlása?

  1. Segít a fogápolásban
  2. A kutya megtanulja, hogy sok elvonó inger mellett is rád kell koncentrálni.
  3. Te magad is szokod, hogy idegen emberek között, kíváncsi szemek kereszttűzében is a kutyára koncentrálsz, miközben NYUGODT MARADSZ, akkor is, ha nem megy flottul a dolog elsőre! (másodikra, harmadikra…) 🙂

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 41 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző