Kutyanevelés fajták szerint

Komondor nevelése, tanítása

Lássuk az ideális komondor jellemrajzát, hogy képben legyünk a nevelés kezdeti lépéseinél.

Komondor nevelése: Disztingvált intelligencia

Jelleme még markánsabban kiemeli a komondort, a hasonló munkát végző fajták sorából. Bár munkája során keményen, rámenősen kellett fellépnie, viselkedése mégsem olyan zord, mint például egynémely keletről származó társáé. Ez persze nem azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyan végzi feladatit, hisz rettenthetetlen bátorságát semmi sem ingatja meg, ezért a rosszban sántikálók számára rég „felejtős” az olyan terület, ahol komondor teljesít őrszolgálatot. Lényeges különbség azonban, hogy ha végül intézkedésre kerül a sor, nála nem a betolakodó megsemmisítése, hanem lefegyverzése a legfőbb cél. Letaglózó erejű támadása tükrözi becsületes mentalitását. Igyekszik szemtől-szemben felvenni a harcot, és ha sikerül leteríteni ellenfelét, nem kezd el őrjöngve, össze-vissza marcangolni, hanem gazdája érkezéséig – a genfi egyezmény szabályait betartva – moccanni sem engedi.

Hallatlanul szilárd, kiegyensúlyozott idegrendszerének hála, a civilizálatlan, szilaj vadság idegen a komondor természetétől.

Ébersége megkérdőjelezhetetlen még akkor is, ha nappal többnyire fehér rongyhalmazként, látszólag lustálkodva hever az általa kiválasztott őrhelyen, de füle, vagy szeme körül egy-egy megrezdülő tincs elárulja, hogy még ilyenkor is szemmel tartja környezetét. Az est le szál tával azonban gyökeresen megváltozik viselkedése. Felélénkül, és szabályos időközönként őrjáratozik a rábízott területen.

Marcona biztonsági őr létére, a komondort kifejezetten gyengéd szálak fűzik gazdájához és családjához, akik iránt feltétlen bizalommal viseltetik. Különös megható, a robosztus állat gyermekek iránt tanúsított, óvatos, türelmes bánásmódja. Bár önálló egyéniség, kifejezetten ember centrikus szemlélet jellemzi, és nem bonyolódik dominanciakérdésekbe szeretett gazdájával szemben.

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Komondor (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Komondor fajtaleírás >>

Most már tudjuk, hogy igazi terület őrző kutya, sose kérték, hogy pattogó vezényszavakra azonnal cselekedjen.  Nagy termete, ereje nagy magabiztosságot kölcsönöz neki, hiszen ki merne szembeszállni egy hatalmas kutyával.  Nagy szőr köntöse egy plusz védelem számára, olyan mintha pajzsot viselne.

Ám, pont ezért nagy feladat egy komondor gazdájának lenni.  Nagy termet, gondozásra szoruló szőr meg is adja a keretet a kölyök komondor neveléséhez.

Kölyök Komondor nevelése, tanítása

Fel kell mérni az adott kutya jellemét és a saját időbeosztásunkat egy élhető napirend szerint, a kölyökkutyához kell igazítani.

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk.

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis komondor fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt. 

Csalóka a látszat, hogy az értelmes komondor  mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök Komondor nevelése, tanítása során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen. 

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

A hangod jelentsen valamit!

Ha szólsz neki, az egy közös játék, kellemes tevékenység ígérete legyen. A kötődés kialakítása számodra most kezdődik, hogy hazavitted. Neked kell őt kormányozni, nevelni, kialakítani azt az életritmust, amihez igazodhat.

Ez nem jelent mást, mint egy napi rutint, amit kezdetben az alomban megszokott biológiai órája diktál. Neked is ez lehet a vezérfonal.

Evés, ivás, alvás, emésztés, ürítés egy meghatározott rend szerint zajlik. Felébred, pisil, megy, néhány kört, szimatol, kakil, vagy enni akar, attól függ, mit diktál a szervezete. Ébredés után az első tíz percben biztos, hogy a kis és nagy dolgát elvégzi. Olyan körülményt kell teremteni, hogy a kívánt helyen, az alvóhelyétől távol, no meg ne is a lakásban végezze el a dolgát!  Ez a szobatisztaságra nevelés! Érdemes jól tanítani, 1-két óránként lehetőséget biztosítani, hogy a majdan kívánt helyen végezze el a dolgát, ami után nagy dicséretet kap. Magasabb frekvencián hangzó szavak: ügyes, okos, jó kellemes érzetet keltenek a kutyában, ezért így dicsérjük.

Figyeljük meg a Komondorunk  jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában? Kitartóan követ egy szagnyomot, szinte bedugul a füle, ha elindul egy szag után?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy önmagához képest nyugtalan lesz fáradtan?
  • Esetleg morgolódik, ha egyedül létre vágyik?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is!

Praktikus tanácsok a Komondor neveléséhez

Kezdjük egy kritikus területtel, amivel reményeink szerint csak ritkán találkozik a kutyánk: állatorvoshoz kell vinni. Mivel nem csak a Komondorok kerülhetnek ilyen helyzetbe, ezért erről a Kutya – Állatorvos, avagy hogyan készüljünk fel egy állatorvosi látogatásra, vizsgálatra cikkben olvashatsz.

Hol van még szükség asztalra, türelmes állásra, várakozásra?

A kutya napi gondozásakor, a kutyakozmetikusnál vagy akár kiállításra való felkészülésnél!

A hosszú szőrű kutyák fésülése, kozmetikája mind-mind napi szintű feladat, ami lehet pihentető is, ha nem küzdelemként kell megélni a kutyával. Ezt is felépíthetjük úgy, hogy a kutya szeresse, örüljön neki!

Kölyök korban tanítani mindig könnyebb, mert akkor még lazán emelgetjük, tesszük-vesszük a nagytestű kutyát is!

Persze nincs ez másként az idősebb, esetleg felnőtt kutyánál sem. Fokozatosan szoktassuk az új ingerekhez, kis lépésekben, de határozottan, tudatosan haladjunk.

Komondor tanítása: Nyakörv, pórázhoz szoktatás

Legyen könnyű, kényelmes a nyakörv, a póráz kellő hosszúságú. Hámot is viselhet, ahhoz pont úgy szoktatjuk hozzá, mint a nyakörvhöz. Először a nyakörvet tegyük rá étkezés előtt, majd a pórázt is, amit akár a földön is húzhat kezdetben. Az éhes kölyök az evéssel lesz elfoglalva, így szinte észrevétlenül hozzászokik a nyakörvhöz, pórázhoz, ami így már a kezdetektől pozitív élménnyel kapcsolódik össze. Fokozatosan növelve az időt, pár nap alatt természetes lesz számára ezek viselése.

Mit taníthatunk a Komondornak?

Ül, fekszik, vársz, gyere ide, menj a helyedre, hopp – ezek vezényszavak, amikhez cselekvésekhez, pozíciókhoz kapcsolhatóak. Pozitív megerősítés, klikker képzés, olyan technikák, amivel érdemes megismerkedni. Szórakoztató, nem fárasztó „játékok” ezek.

Szocializáció, behívás

Másik fajtával, idegen kutyákkal való kommunikáció biztosítása is a szocializáció része. Kutya etikettet is tanulni kell, hiszen a legtöbb kutya egykeként él! Behívhatóság, elhívhatóság, egy viselkedés megszakítása – olyan feladatok, amit nekünk kell a kutyának megtanítani! Nem fajtajelleg, ha rosszul nevelt, rosszul szocializált, elhanyagolt!

Komondor tenyészszemle felkészülés – videó

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)