Kutyafajták

Drótszőrű magyar vizsla

drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla – A szakállas szaglektor

„A drótos magyar vizsla népszerűsége – noha vitathatatlanul növekszik, sőt egyes példányai külföldi „Best in Show” ringekbe bejutva áldásos marketing tevékenységet folytatnak hazánk és a fajta számára – még korántsem ad okot az elbizakodottságra, vagy a kényelmes hátradőlésre. A hét-nyolc évvel ezelőtti adatok szerint közel tized annyi drótos kölyök látta meg a napvilágot, mint rövidszőrű. Mára ez a tendencia remélhetőleg valamelyest javult.A drótosokat főleg kezdetben jellemzően vadászok tartották és használták, mely rendkívül örvendetes a használati érték megőrzése szempontjából, ám sajnos a nimródok vajmi kevés affinitást mutattak a származás és törzskönyvezés nyomon követésére. Valahol meg lehet érteni őket, hiszen lehet egy kutyának „puccos” származási lapja, ha nem keres, vagy nem hozza vissza a jeges vízbe esett kacsát, ne adj Isten, világgá szalad a puska dörrenésétől. Ezek az egyedek a vadászok számára értéktelenek. Számukra a kutya munkája beszédesebb bármilyen papírnál, náluk csak a hasznos kutyának van becsülete.

(…)

A vadászkutyák ugyanis munkakutyák, akik tettekre, feladatok végrehajtására születtek, melyhez olyan kifinomult érzékekkel rendelkeznek, melyek évtizedek, évszázadok gondos nemesítői munkájának köszönhetők. Csak az képes mindezt megérteni, aki látott már képzett vizslát eredeti feladata, a vadászat közben. Amikor a vizsla szinte megszállott állapotba kerül, szemében felizzik valami rejtélyes ősi tűz, és minden érzékszerve a környezet és a vad rezdülésére összpontosít. Mindezalatt – igazi ragadozóként viselkedve is – megmarad az ember segítőtársának, aki minden porcikájával gazdáját akarja hozzásegíteni a sikeres zsákmányejtéshez.

Ha esetleg nem is tudják eredeti funkciójukban maradéktalanul kihasználni adottságaikat, biztosítani kell számukra olyan lehetőségeket, ahol legalább feladat és mozgásigényüket kiélhetik (pl. agility, obidiance, stb…). Egyébként ma már létezik olyan sportág vadászkutyák számára, mely a vadászatot – annak egyes elemeit – szimbolizálja, de a zsákmány egy élet- és vértelen vászonzacskó (dummy). Igaz ez az ún. Working Teszt eredetileg a retrieverek sportja, de biztosan helyet tudnak szorítani néhány lelkes vizslásnak is. Akinek pedig még ez is sok, az tényleg ne válasszon magának magyar (de semmilyen más) vizslát. Számos fajta van, ami sokkal jobban mutat a kanapén.”

Forrás: Balaskó Norbert


Drótszőrű magyar vizsla leírása

Testméretei, -arányai lényegében megegyeznek a rövid szőrű magyar vizsláéval, de a csontozata valamivel erősebb és természetesen szőrminősége is más: drótszerű. Arcorri részén a szőr durva, rövid, az állán szakállt alkot, törzsén és nyakán 3-4 cm hosszú, durva, kemény. Farkát kétharmadára kurtítják, vízszintesen tartja. Színe sötét zsemlyesárga.

Drótszőrű magyar vizsla eredete

Magyar fajta. A 20. század 30-as éveiben tenyésztették ki: rövid szőrű magyar vizslák almaiban előforduló hoszszabb szőrű kölyköket felnevelve drótszőrű német vizslákkal keresztezték.

Drótszőrű magyar vizsla tulajdonságai

Intelligens, állhatatos, kitartó, ám néha szeszélyes, makacs. Kissé keményebb, mint a rövid szőrű magyar vizsla.

Drótszőrű magyar vizsla alkalmazása

Mindenes vadászkutya. Szenvedélyes vízi vadász, kitűnő úszó.

Profil: vadászkutya.
Marmagasság: kan 57-64 cm, szuka 53-60 cm.
Testtömeg: 22-30 kg.
Táplálékigény: 1500 g/nap.
Alomszám: 5-8 kölyök.
Várható élettartam: 12-14 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv